Followers

subjek bahasa negeri sembilan??

tyra lee | 23:34 | 2Comments |
Views
pada yang  baru nak belajar bahasa nogori ni.. sonang yo.. den pun bukan org nogori.. :D
first,
Kata ganti diri.
Aku = Den
Engkau = Ekau
Saya = Ese (sebutan dia macam essay)

i.suku kata pertama mempunyai huruf 'e' atau bunyi e.
contoh: emak, entah, lempang.
gantikan bunyi 'e' tersebut kepada 'o'
contoh: omak, ontah, lompang.

ii.suku kata terakhir mempunyai huruf 'a' atau bunyi a.
contoh: siapa, dia, tak ada.
sama seperti (i), gantikan dengan o juga.
contoh: sapo, dio, takdo.

iii.suku kata terakhir yang berakhir dengan 'at'
contoh: penat, ikat, lompat
gantikan bunyi at kepada 'ek' (bunyi e seperti dalam sebutan ekor)
contoh: ponek, ikek, lompek.
nota: kadang-kadang ada certain words yang bila ditukar bunyinya
macam janggal sangat.
kalau jadi macam tu, kekalkan bunyi asal "at" dalam perkataan
tersebut.

iv.suku kata terakhir yg berakhir dengan 'as'
contoh: lepas, lemas, puas.
gantikan bunyi 'as' kepada 'eh' (bunyi e seperti dalam sebutan ekor)
contoh: lopeh, lomeh, pueh.
nota: seperti dalam penerangan (ii), kadang-kadang ada certain words
yang bila ditukar bunyinya macam janggal sangat.
kalau jadi macam tu, kekalkan bunyi asal 'as' dalam perkataan
tersebut.

v.'kan' hanya disebut 'an'

vi.'nya' hanya di sebut 'eh'

vii.'je' disebut 'yo'

viii.bunyi 'r' disebut 'gh'
contoh: harimau = ghimau
rasa = ghaso
raja = ghajo




www.tips-fb.com

kalau sy dah tak ade, awak boleh menggatal dengan perempuan lain...

tyra lee | 05:48 | 2Comments |
Views
aq on9 mukabuku, then terbace ni... sumpah, nak nanges... skrg.. aku nak suruh korg plk baca..


Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..
OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...
Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....




www.tips-fb.com

iKLan Gangster dah famous!!

tyra lee | 00:29 | 1Comments |
Views
korang pernah tengok tak iKLan Gangster? klaka lah. haha. kat UiTM Jengka famous gila kut.  aku dapat tahu pasal ni pun sbb member2 aku asyik guna dialog "sebab tu mak jual TamTam tepi jalan la, sial!" then kene baling ngan tamtam.

aku memule tak la trase sangat meriahnye. tapi dyorg dah slalu guna dialog2 dalam tu. aku geram jugak la sebab aku tak tahu ape cerita. time aku dalam van uitm nak ke bandar TAR pun, aku duk dengar bdak2 laki semangat cerita kat member dyorang sal iKLan gangster ni.  kbetulan kat U wifi lembab sikit, tak boleh tengok. ni aku dah kat umah, wifi laju. aku trus bukak. pecah perut aku tengok. haha. angah aku pun join gelak skali tadi. nak2 tengok mimik muka 'jai' tu. angah aku cakap ade iras cam tokey rajalawak.

aku tahu aku dah lambat sikit sal vid ni. tapi. aku tahu, mesti ade lagi yang tak tahu pasal ni kan. tak pun, yang dah tengok, nak tengok lagi. so, korang tengok lah. mane taw dapat release tention ka.. ha! lagi satu. aku pye favorite vlog, abg AmanWan jadi malik. :) mmg muke n cara perckapan dia ada macam Aaron aziz. dulu aku pernah buat entry pasal abg aman. (KLIK SINI) watak shark tu pun aku suka gak. cam kemas jah care dia cakap. :) watak ajib tu pun bleh tahan klaka.


ni link untuk pelakon2 tu..
dyorang jugak pekomik-pekomik komik-M!!


tyra sokong depa... 
ha, tu incik bophairy penah tinggal jejak kat blog tyra.. tu kat atas tu.. nbr 39. Monyet angkasa.. terima kasih abg.. :)

www.tips-fb.com

future cars!!!

tyra lee | 10:35 | 3Comments |
Views
look this!!
amaizing... tak terfikir pun ade orang design camni..


future car








www.tips-fb.com

surprise dari sayang time birthday!!

tyra lee | 08:34 | 2Comments |
Views
6 August baru ni birthday aku..
birthday tahun ni paling aku rasa seronok.. !!
wah..  

mane tak nye.. ni tahun pertama aku celebrate birthday dengan bf aku.
sebelum ni, tak sempat pun nak celebrate, dah putus. tak pun time tu aku single..
hehe..

cerita surprise tu plk start camni.. :D

-disebalik tabir-
memula dah janji nak celebrate bday kat UiTM.. kebetulan pulak birthday aku jatuh hari sabtu.  so ingat boleh lah berbuka puasa sambil celebrate birthday aku.  tapi, malangnye, incik afiq ade test pagi sabtu.  aku pulak minggu depan nak pergi pejabat untuk buat record.  kalau tak balik minggu ni, minggu dpn tak balik, lambat lagi lah boleh bbuka puasa ngn family.

aku pun ape lagi, kalut sebab khamis malam jumaat baru nak cari jalan nak balik. hajat asal nak balik dengan incik afiq. tapi sebab test tu, tak jadi. aku tanye ika,sebab dy drive. then tak dapat.  sebab full.  aku punye lah sedih. tak kan nak naik bas sorang2. nana and kechik naik dengan ika.  lagipun comfirm penuh.. ramai kut balik minggu ni.

aku ngadu kat incik afiq. dy pun tolong2 cari.  sambil tu aku call daddy. then daddy ckp, daddy bincg dengan ma dulu.  pastu, subuh tu, daddy call ckp boleh datang amik.  tak jadi balik dgn kawan afiq, fairuz..


-6 August 2011-
smlm incik afiq mcg cakap nak dtg harini.  tapi, tetibe..


incik afiq: sayang...sori... : (
aku: kenape?
incik afiq: ibu suruh berbuka kat umah.... :(  tak dapat nak pergi kuantan syg.. :(  (aku sedey time ni..)
incik afiq :  saya minta maaf syg... sy tak sengaja.. :(
aku: tape la.. tapi ahad tolong amik saya boleh tak syg..
incik afiq :  hem..tak janji la.. tkut tak sempat nak balik rumah.. tapi tape.. sy boleh minta tlong fariz hantar awk balik. nanti dia balik bawak kerete.. tapi saya usahakan la amik awk jugak.. jgn risau ye..awk tgh buat ape?
aku: ktorg (aku n family) tengah bincg sal mlm ni.. semua kecewa awk tak boleh dtg..
aku pun cte2 rancangan ktorg nak bbuka puasa same2 kat padang malam ni..
incik afiq: ruginye sy..sian kat awk.. :(

aku pun ckp aku nak kua dgn beshpreng aku.. time aku tengah bersiap2 tu..tibe2 ade call...

incik afiq:  syg, tengah buat ape?
aku: tengah bersiap2 nak kluar dengan echa..
incik afiq:  cube awak keluar kejap..
aku:  orang tengah pakai baju ni.. nanti lah..
incik afiq:  kejap je.. kluar la jap..

aku pun, cincai2.. kluar.. then..

arghhhh!!  terkejut sangat nampak incik afiq ade depan uma!!! sebelah tangan pegang handphone, sebelah lagi pegang paper bag besar.. thats my hadiah! guess what? teddy bear.... :D
harap je bulan puasa.. klau tak time tu jugak rasa nak jerit..  
dy kacak sangat time tu.. fulamak.. dengan coat hijau, sluar pink rambut warna warni..eh, silap2,, ingat badut ke? hehe...dy pakai kemeja coklat, jeans lah, sempoi...simple but nice.. love it.. :D

rugi tak amik gambar time bear tu dalam bungkusan.. sayang saya yang bungkus sendiri.. :D

ni gambar bear tu.. besar!! comey kan.. lembut plak tu.. :D
terima kasih sayang.. 

ktorang pun jalan2 kat bandar kuantan.  sambil2 jalan tu, incik afiq cakap..

"harini kan birthday awak, cakap je ape awak nak..  saya belikan untuk awak.."

ktorang pun jalan2.. then nampak 1 kiosk.. ade jual macam jenis kemeja.  oleh sebab incik afiq suke tengok aku pakai kemeja.. aku pun pilih kemeja lah. macam2 cube. then amik yang corak polka dot.. pun tak amik gambar sebb tak ingat.. hehe..

ptg tu, ktorang berbuka puasa sama2 dengan family aku kat padang.  seronok sangat. :D pengalaman yang tak dapat nak dilupakan.  pengalaman pertama dia berbuka puasa kat kuantan.  depan masjid.. ramai2.. memang penuh 1 padang dengan orang2 yang berbuka puasa.

yang best sekali.. time birthday aku ni, duit ptptn aku masuk. aku pun beli lah hanphone baru... samsung galaxy ace.. sayang aku temankan.. ushar banyak kedai.. drive kemane aje aku nak pegi.
tanpa jemu layan kerenah aku.. thanks sayang. syg awk sgt2..

lagipun handphone lame dah rosak.. :D

-7 August 2011-
balik UiTM jengka.  balik dengan incik afiq.. the end... :D




www.tips-fb.com

10 tips pikat awek..

tyra lee | 10:48 | 2Comments |
Views
haha... hari tu ade buat tips nak pikat lelaki kan.  kali ni dapat request dari yul ngan hisyamuddin utk tips pikat pmpuan plak..

pertama
dekati orang yang diminati sebagai kawan.  first, korang cam biasa la kan.  jumpe, mintak la no fon dulu. chat kat fb ke, kat shoutmix ke.. buat kawan.. kenal awek tu dulu. mane lah tahu dah ade bf ke ape ke kan.. tp ingat, kalau borak2 pun as a friend je ok .. jgn lebih2 .. jangan luahkan perasaan ataupun paksa dia. takut2 dia rasa rimas and terus tak layan korang plak.

kedua
senyum.  Senyum maksudnya senyum lah.. hehe.. alah.. pompuan ni hati lembut.. (ikut pumpuan standard) hehe. kalau aku lah, aku lagi prefer lelaki tak hensem tapi murah dgn senyuman daripada lelaki hensem kedekut nak senyum.  Paham dak ape yang aku nak sampaikan ni.. kirenye, tak kisah la korang kurang rupe ke, ape ke, tapi bile korang senyum.. semua nampak yang korang ni seorang yang positif.. tapi, pastikan gigi tu tak berkarat lah. ye dak? haha

ketiga
bau badan.  ya Allah.. yang ni penting oo... tak kan muka dah hensem tapi tibe2 badan berbau kot.  tak macho la der..  rexona murah je kot.. sebelum nak ushar tu, test dulu bau badan, bau mulut, bau ketiak.. and ape2 lagi yang boleh buat awek tu fikir 2,3x untuk terima korang. klu dah okay, kire lulus ujian 1 lah.. 

keempat
buatkan si dia selesa dengan korg. ni penting jgklah. ok,  lepas kenal dy, korang mesti dah boleh agak, dia macam mana, ape yang dia suka, ape yang tak suka. korang cari keserasian antara korg.  kalau contoh cam aku, aku selesa dengan orang yang peramah dengan klaka.  peramah tu korang tahu kan maksud dia. bukan banyak cakap ye.. tapi peramah. tak kisah lah korang gunakan aku-engkau ke, ape ke, yang penting.. perhubungan korang tak nampak kekok.

kelima
tonjolkan sikap baik dan penyayang anda.  Haha. klaka kan.. tapi dah memang pompuan ni suka orang baik dengan  penyayang.. tp awas ye kawan2. jangan berlakon sangat. sampai katak dalam hujan pn, sanggup pegi selamatkan, takot demam... haha..terlebih penyayang tu..kalau korang ade kelebihan, time ni la nak tonjolkan.  contohnye, pandai masak, korang ni berbudi bahasa, hormat orang tua, boleh jadi pendengar yang baik, seorang yang pembersih dan cam2 lagi lah.. comfirm hati pompuan tertarik...

keenam
bantu dan tolong si dia apabila di timba musibah atau masalah.  kalau korang berjaya buat ni, kira ada markah bonus lah utk korg.  biase aku tgk drama kat tv, asal awek kene tlg dengan hero je, mesti couple punye lah. haa.. kire terpengaruh dengan media massa lah ni kan. hehe.. skurang2 nye, awek tu mesti rasa terhutang budi dengan korang. so, ade change la korang nak dekati dia lagi dekat.  tapi, korang ingat ni.. betul2 ni.. kalau nak tolong, tolong seikhlas hati. jangan buat2 ataupun bangkit.  pompuan ni special skit. dia boleh detect yang mana real dengan yg tak real.  tapi percaya la ckp aku, kalau korang ikhlas, gerenti hati pompuan tu tersentuh punye..

ketujuh
kenalkan si dia dengan rakan2.  bila korang dah serasi, dah dapat mesra2 dengan dia, korang ajak lah dia lepak2 dengan member2 kamcing korang.  sekurang2nya dia rasa dihargai bila korang siap nak kenalkan dia dengan member kamcing korang lg.  time ni korang pun bleh uji reaksi dia.  time korang nak kenalkan dia dengan kawan2 korang 2, try la kononnye cakap yang dia tu girlfriend korang.  kalau dia macam malu2 tapi mahu tu, korang ade change la.. klu dy cam pandang muke bengkek je tu, korang bleh cover2 cakap dah biasa gurau camtu dengan member kamcing.. suh dia jangan ambik hati..hehe.. pandai tak? pandai tak?

kelapan
buat kejutan.  korang try cari tahu, ble birthday dia.. tarikh2 bermakna dia.. tarikh kucing dia bersalin ke.. ape ke.. cam aku, lagi 2 hari lg, 6/8/ birthday aku (cewah... ngade pulak.. hehe) aku suke surprise.. :D alhamdulillah.. bf aku pun pandai nak surprise kan aku.. korang try la .. bagi dy kad ke, tetiba bawak dia pegi thailand then jpe tok kadi ke.. eh2.. silap2.. tu dah lebih.. hehe.. pandai2 korang lah ye.. jangan sampai mati plk anak orang tu sudah le.. 

kesembilan
concern.. concern maksudnya ambil berat, ambil tahu and yang sama waktu dengan nya.. kalau dia ngadu rasa nak demam, korang pegi lah hantar ubat ke, nasihat2 dia. tunjuk sikit yang korang ni risau kan kesihatan dy.  kalau dy jenis brutal, kte guna cara brutal.  pandai2 lah korang. kan dah kenal. hehe.  kalau nak nampak dramatis skit, dy ngadu je sakit lutut, korang bawak dy pergi kat tanah perkuburan islam.. sambil tu cakap kat dia.. " dari situ kita dtg... dari situ kita kembali..................  hha.. jangan buat pasai wey.. hehe

kesepuluh..
jaga penampilan. aku pun tak tahu apsal tak ikut turutan. tapi tak pe lah.  penampilan ni bergantung pada tempat and awek tu lah. kalau korang nak pikat doktor. takkan nak pakai sua koyak2 kut bai.. pling kurang pun slack.. kalau nak ngorat pekerja pasaraya.. tak perlu kut nak pakai coat segala bagai..  ikut kesesuaian.. 
tapi, aku percaye.. semua bijak2.. xde masalah ah kan... :D

lagi nak tips ape.. cakap kat aku.. aku try2 bagi.. tapi.. cam biase lah.. aku merepek sikit. clumsy! clumsy!
www.tips-fb.com

10 sebab kenapa perlu makan kurma..

tyra lee | 06:42 | 0Comments |
Views
memula sekali, tyra nak ucapkan selamat menjalankan ibadah puasa..  :)  

KURMA+BULAN PUASA= dah macam sinonim kan.. ^_^
so, tyra nak bagitw 10 sebab kenapa kita perlu makan kurma...


  • kurma ni buah dari tumbuhan palma yg kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium,potasium, vitamin a dan C serta niasin.
  • dari segi saintifiknya dikenali sebagai phoenix dactylifera L berkesan mengubati gangguan usus kronil dan mengatasi sembelit.
  • penawar mujarab dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia, mengurangkan batuk serta pelbagai khasiat lain seperti diceritakan dalam 21 ayat al-quran yang menyebut mengenai buah kurma.
  • mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuaai untuk wanita sama ada ketika hamil atau selepas bersalin.
  • bagi ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, ia dapat diatasi dengan memakan buah kurma sekaligus menggalakkan pertambahan kandungan susu.
  • berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak, pembentukan darah dan sumsum tulang.
  • antara kajian lain dijalankan membuktikan kurma antara makanan paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga.
  • khasiatnya terbukti membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan, mencergaskan minda kanak-kanak.
  • jus kurma dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
  • ia juga membantu melicinkan perjalanan darah, menghindari barah, merawat buat pinggang, mencucu hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah ketika kelahiran.

www.tips-fb.com

18 senarai perempuan murahan melayu.

tyra lee | 04:02 | 2Comments |
Views
firstly, nak minta maaf kalau kandungan ni buat korang rasa marah ke, ape2 ke. tadi aku on9 facebook then terjumpa ni. so, korang baca lah sendiri.


aku repost note ni sbb aku rasa dia mmg ada kaitan dengan remaja...Penafian:- aku x tulis note no, cume repost...kesalahan dan kesopanan bahasa adalah hak penulis yg asal..so baca, dan ameklah iktibar...



1.berambut perang tak pon rambut kaler merah sket2..bajet cm omputih(avril)

2.kau pintal2 rmbut depan public smbil jelir2 lidah..kau nk jadi pornstar ea???

3.snap gmbar dari atas,wat duck face,mncung2 bibir terjuih sane sini & kau upload kat fb..geli doh tgk..kalu 1 album nme kau dalam tu msti smua muka itik kau..

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak??!

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying giler la taik!!! 

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot

14. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu da ak nampak kat highway

15. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau..cm sial je ..

16. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

17. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

18. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

created by : http://www.facebook.com/jayfabregasz
motif gambar takde kene mengena pun.. :)



www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers