Followers

TIPS | Rahsia 5 jari anda .

tyra lee | 20:19 | 0Comments |
Views



Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh
menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking
kita.kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur,
keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.cube cek tapak tgn
masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab
itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau
lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada
urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau
tekanan dalam kehidupan sehariannya.

seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya
kita sebagai seorang wanita. cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari
anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna
anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna
putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang
sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang.

~MORAL: JAGALAH KESIHATAN KITA..IA ANUGERAH YANG TIDAK TERNILAI DARI YANG MAHA ESA


www.tips-fb.com

tips pakai cincin mengikut Islam.

tyra lee | 20:02 | 0Comments |
Views
Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je...ramai yang dah tahu dosa pahala tapi ramai juga yang belum tahu. Untuk yang belum tahu maka tulisan ni untuk korunk. Yang dah tahu tu...Alhamdulillah.

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!... (oppss.. khinzir lembut sikit), jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.





The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.



Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda, Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari) 





dan jangan memakai pada jari;

1] jari tengah
2] jari telunjuk




Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jaritelunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

Salam Ukhuwah..~


copy from :tok wan

www.tips-fb.com

3 tips menarik minat pembaca ke blog kita!

tyra lee | 09:18 | 2Comments |
Views

Rasanya dah ramai blogger tahu pasal ni. Tapi aku tetap nak tulis entry mengenai cara untuk menarik minat pembaca ke blog kita.
Alangkah bahagianya kalau kita mempunyai pembaca setia yang sentiasa datang mengunjungi blog kita untuk membaca entry terbaru. Sekurang-kurangnya dapat juga menambah semangat kita untuk menulis blog.
Lebih menyeronokkan lagi bila ada pembaca yang bertanya akan entry terbaru jika kita tidak update blog. Setidak-tidaknya ada juga yang prihatin kalau tak de perubahan entry pada blog.
Tapi camno untuk kita menarik minat pembaca untuk kembali datang ke blog kita?. Bagi yang baru menceburi dunia blog ini boleh mengikuti beberapa tips yang ada diantara blogger  tak mengendahkan perkara-perkara ini kerana menganggap ianya remeh.
Teknik Penulisan
Penulisan melambangkan identiti seseorang itu. Setiap orang mempunyai teknik penulisan tersendiri. Tetapi apa yang ingin disentuh disini ialah jangan sesekali kita menggunakan bahasa SMS ataupun bahasa rojak didalam penulisan kita contohnya seperti “syg x dpt join, sry, me tak think so ”. Penulisan seperti ini melambangkan sikap tidak serius dan menunjukkan yang kita malas. Mungkin kadang-kadang kita tidak sedar yang kita telah menggunakan bahasa SMS dan bahasa rojak ini. Tetapi untuk mengelakkan perkara ini berlaku semak dahulu sebelum kita pos sesuatu entry.
Perenggan
Amat penting untuk kita supaya mengatur perenggan supaya tidak terlalu panjang. Perenggan yang terlalu panjang boleh membuatkan pembaca berasa bosan. Cuba jadi lebih kreatif dengan mengatur perenggan entry anda. Selain itu dengan menyelitkan sedikit gambar diantara perenggan juga dapat merehatkan seketika mata pembaca.
Warna tulisan
Pastikan warna tulisan entry anda tidak terlalu menerupai dengan warna background blog anda. Jika pemilihan warna tulisan yang tidak betul dapat menyiksa mata pembaca. Warna tulisan hitam dan background putih merupakan kombinasi yang terbaik. Jangan sesekali menggunakan pelbagai warna dalam tulisan.
Jika kita dapat memperbaiki blog kita dari segi penulisan sedikit sebanyak dapat menarik minat pembaca untuk datang lagi ke blog kita. 
p/s: aku agak skema dalam entry ini :P

www.tips-fb.com

hang out with SHAHIRA SOFIA !

tyra lee | 11:20 | 6Comments |
Views
you know what . im happy . :)

24/10/ 2011

pergi kuantan parade dengan my bff (best friend forever ) , shahira sofia also known as pia.. (ceh, skema nye ayat . tukar ! tukar ! tu bukan aku. )

ehem..ehem.. testing suara 1,2,3... 

**************************************************************************

aku nak cte sikit.. ktorang start kenal since form two. time tu dia baru pindah masuk sekolah aku SMKPB (Sekolah Menengah Kebangsaan Paya Besar ) dari skolah cine sjk c chung ching . tapi time tu ktorang mane ade rapat . aku ingat dia sombong .. =,='



pastu form 3, meja dia depan meja aku . aku, fateha, wani dengan pia . jadi macam rapat . then, after PMR, aku dapat keputusan yang membanggakan jugak bagi aku, then aku dgn pia dapat masuk kelas sains tulen. teha dapat masuk kelas account, then wani dapat kelas ape tah . sastera . lepas tu rapat gile3 dgn dia..

***************************************************************************

eh2..  sebenarnye nak cerita pasal hang out kan . hehe.. meh, aku jamu korang dengan gambar2 kitorang .




ni, cik shahira sofia kita . rambut panjang lagi shantik lorr~ ni dah pendek.. kalau dia tengok aku post gambar ni, mahu dia jerit suruh padam ni .. entah2 dia cakap camni..

tyra !! baek padam gambar tu ! kalau awk sayang saya, baik awk padam !

haha



gambar dalam kereta merah yang bertopi kuning. mulut muncung semula jadi ek, tade botox2~


first, isi perut dulu~ 



kitorang jalan punye jalan, themn pergi shopping shawl . 3 helai ~ tengok pia try pakai tudung . lawa ke lawak?

 ha, cakap pasal ni, aku baru tringat satu scene pasal time aku beli kemeja.  time tu aku tengah2 try sarung kemeja . mane lah tahu ketat ke kan. lagipun skrg aku gemuk sangat . ada sorang kakak dtg tengok2 kemeja , then dia pandang aku tiba2 . lama . aku buat biasa je la, ingatkan dia nak tengok kemeja yang aku sarung tu kan.


mati2 aku ingat dia tengok kemeja aku . macam2 kemeja aku try. dia pandang je .. , last2 aku ambil 2 helai je... tiba2 time aku nak bayar tu, nak blah, dia cam nak tahan aku ..

kakak tu : adikk..maaf la (sambil hulur tangan kat muka aku ) akak nak tanye ni .. macamana awak pakai tudung macam ni? puas dah akak tengok dari tadi . tanye je lah, senang . 

aku :  =,=' 


ceh, patot la tengok macam tu . haha ! aku pun aja2 kat dia . dia siap nak bukak lilitan yang aku pakai lagi . tapi aku tak bukak pun . gila ke ape tengah2 orang ramai, buat tutorial . :)


aku perasan jugak, sepanjang aku jalan kat KP haritu, sorang pun aku tak nampak orang yang pakai tudung camtu . aku siap bleh cakap camni kat pia ..

aku : pia, awak tengok pelik ke saya pakai tudung camni? saya tak nampak sorang pun pakai camni. kat sini belum sampai style ni or sy dah ketinggalan zaman .

pia : (**** ) 

haha. aku pun tak ingat dia  cakap ape . so, aku kosongkan ..



buat masa sekarang,  pia sedih sebab ktorang check BMI, alamak.. aku berat gile kut ! sedih~

pia pun sedih .. BMI dia kurang . jauh gile beza ktorang .

lepas da shopping kemeja, ktorang pi the store..


ni la activiti nye~ snap pic dlm fitting room.. jangan pelik tengok dah tukar baju.. standard la tu.. cerita hindustan lagi lah, tak sampai berapa saat dah tukar2 baju kan . hehe .





hohoho !

*************************************************************


www.tips-fb.com

surat lahir dari hati~

tyra lee | 20:04 | 6Comments |
Views
kisah benar . surat yang bertarikh 19 june 2011 jam 1:40 a.m. ditulis oleh cik nfz kepada seseorang yang dikenali sebagai incik afiq .

kalau tak nampak, tekan ctrl, then tkan butang yg ade simbol '+' ,'=' tu serentak untuk zoom .. 












nota cik nfz : tgh kemas laptop, tetiba jumpa surat ni . kalau korang geli, sila bagi tahu.. hehe..
nak kecikkan balik, tekan button yang ade simbol '-' dgn '_' serentak...utk zoom out..




www.tips-fb.com

aku bagi penghargaan pada follower aku !

tyra lee | 21:32 | 13Comments |
Views
wah, cantik nombor follower aku tu . kira macam nombor bertuah la. tapi aku bukan kisah pun cantik tak . asalkan nombor tu ada kena mengena dengan kehidupan aku, asal kena aje, kira lawa la nombor aku tu.. :D

ok now, jom tengok sape follower bertuah tu !


jeng..jeng..jeng!!

-
-
-
-




orite..orite.. lawa kan 123?

sebab aku pilih 123 sebab aku dari kecik dah belajar 123, ABC (air batu campur. hhe), alif , ba , ta . alah . bukan aku jer . korang pun same jugak kan . 

in conclusion . saya kunci lirik ini ! (eh2 . salah rancangan !)

follower bertuah tu adalah acheeqa farhana .

i n i k i s a h k i t a

then aku nak kasi ni ha kat cik kiut ni .. :D


ceh, kesayangan ramai la sangat . haha .

lepas ni aku nak cari lagi nombor2 yang cantik then ade kena mengena dengan aku . who's next?? just wait and see.. :D jom follow~

biarkan masa menentukan segalanya .

tata dude . XOXO .

nota dari cik nfz : sory le curi gambar . hehe


www.tips-fb.com

cengkerang ~

tyra lee | 01:22 | 11Comments |
Views
Hermit crab in a glass shell

tik.. tak.. tik.. tak...

(daddy bagi signal)

tibe2 kat simpang 'cengkerang' (shell) tu ade tulis jimat 1 liter ..

daddy cakap :

cuba tengok tu.. 

aku : jimat 1 liter? dah tu kenape?

daddy : memang jimat minyak ni . daddy isi minyak rm30 .. dah dua bulan isi, tak habis-habis minyak.

aku dengan muka excited . 

aku : fuyooh ! tot, what the .. (?) .. gerek seyh .. 

ups..oit,  ko gile aku nak ckp camtu kat daddy?? tade la. aku gurau2 aje..aku cakap camni.. hehehe..

aku : huyooo daddy ! betul ke idak? tahan 2 bulan ? . untung tu.. fuhhh.... sekarang still ade lagi ke minyak kereta tu?

daddy : ade.. dalam kerete proton daddy lagi satu .. dah 2 bulan tak berjalan . 

aku :  =.='

-
-
-
-
-
-
-saje je nak kenakan aku taw... !

www.tips-fb.com

tak sangka daddyku seorang STALKER !

tyra lee | 20:57 | 12Comments |
Views
pagi tu, dalam pukul 8 camtu, aku bertolak dari rumah garden nak pergi rumah river hantar ma kat kedai . aku dah pelik dah, kenapa daddy macam duduk tak senang aje .pagi tu dia tolong angkat2 barang ma then muka macam tengah fikir something . 

lepas dah siap masukkan barang dalam kereta.  ma masuk kereta . daddy pun panggil aku kat kereta dia . aku pergi la kejap ...

daddy : Iera pergi dulu lah . kereta daddy tak de roadtax . nanti kalau ade roadblock, call daddy . kalau ada je lah . kalau takde tak payah call . 

aku pelik dah . apsal pulak takde roadtax . setahu aku, kereta daddy tu mane penah tade roadtax . lagi satu sejak bila pagi2 buta jalan nak ke river tu ade roadblock . tapi dah daddy sendiri cakap camtu, aku dengan muka happynye jawab . .

tyra : okeh daddy cool ! (muka senyum habis lebar dah )

sebenarnya daddy ade agendanya yang tersendiri (?) ade program lain .tapi aku je yang tak tahu . kenapalah aku tak tahu . ish3 . kesian ma .

aku bawak macam biasa . tade roadblock pun, aku tak call la daddy . borak2 dengan ma je . happy sangat . suka tengok ma gelak2 . ma suka sangat bila aku crita pasal aku dengan incik afiq . 

tyra : ma .. ma nak tahu tak, haritu kan . adik dgn afiq lepak bawah pokok . tetibe dia  kena berak dengan burung . 

ma : HAHAHAHA ! habis lah kene berak dengan burung ^,^ adik jangan gelak kan dia . tak baik .

tyra : aik ! mane adik gelak . ma gelak . booo . hahaha .


hehe . *crita tu aku bg contoh je k . incik afiq suci lagi ye. ta penah kene berak ngn burung tahu . hehehe .aku dah berjalan nak dekat 3/4 perjalanan dah . tiba-tiba nak masuk simpang, aku ternampak kereta daddy . selang sebuah dari kereta aku kat belakang . aik? apsal kereta daddy ade dekat sini? 

kan tadi dy kat rumah . mane gerak lagi . dy duk follow kereta kancil biru . aku pun berdebar-debar ! kenape? kenape? kenape daddy buat macam ni . kenape daddy tipu ! aku pun bagitahu ma . ma pun tengok belakang . 

ma : aik?? pelik . 

aku da debar2 bawak kereta . aku pegang stereng pun ketar2. gelabah2 . macam2 aku fikir . sampai tersalah msuk gear . ish . ok baiklah, aku dah tahu kenapa dia duk follow kereta biru tu . korang tahu kenape?? tak tahu ? sebenarnye daddy stalker aku !!! cih . dia dah follow aku dari rumah lagi . tapi tade la dekat sangat . selang beberapa buah kereta sampai aku tak perasan . kereta biru tu kebetulan aje . hehe . 

huhuhu . sampai hati daddy tak bercaya aku lagi . tapi korang pikir la, cemane daddy nak nampak aku okay drive kalau aku tahu je daddy ade kat sekitar aku time aku drive, aku dah jadi tak betul . jadi cam debar2 . ketar . gelabah semacam . sesuai la dgn nama blog aku "menggelabah la tyra" huhu . daddy tu kalah ketua JPJ . dia duduk sebelah pun aku rasa lagi berdebar dari aku test JPJ dulu . kalau aku tak tahu daddy ade okay je .

hum . balik tu ape lagi . kene bebel la sebab masuk simpang, follow kereta dekat sangat . daddy cakap, buatnye orang depan brek tetiba, CONFIRM langgar . tapi alhamdulillah tade pape . korang yang bawak kereta tu, aku nak bebel kat korang cam daddy bebel kat aku . 

tyra : nak follow kereta depan , korang kena pastikan jarak antara kereta korang dengan kereta orang depan tu cam boleh muat kereta kancil sebijik . faham tak? tak faham? humm . camni . korang anggap lepas kereta depan korang tu, ade kereta kancil then baru kereta korang . biar lah org lain tak nampak pun kancil tu . cmtu la jarak dia .. the end ..


ni ade tips hon !

kepada yang selalu bawak keter tuh kan.......pahamkan erti bunyi HON ini.....

1 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “HAI”

2 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
...
3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)

1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan

2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”

4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;
“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers