Followers

aku dah tukar header lagi . hee :D (3 pics)

tyra lee | 07:56 | 2Comments |
Views
Aku tak suka pun header baru ni .
aku suka lagi header lama .
klasik gitu . 

korang tengok sini .
jangan sesat pulak .
kang cari blog aku melalui header dah tak jumpe .

haha . 





amacam? respon sekali please... :)
www.tips-fb.com

Hawau yuu kawan baik

tyra lee | 08:57 | 2Comments |
Views

aku sedih la . gembira pun ada . dah macam orang gila . bila teringat kan pasal kawan . ada lah orang dekat - dekat dengan aku ni . dia berkawan baik dari kecik lagi . dari sekolah rendah . then bila masing-masing masuk u, berpisah la kan . yang si A, cerita kan buruk-buruk pasal si B . 



Si A tanpa rasa bersalah, bagitaw org yang rapat dengan si B yang dia bukannya nak kawan sangat pun dgn si B tu. tapi kesian sebab si B takde kawan . tak guna kan kawan macam tu ! Bila dalam fb, bukan main lagi.. BFF lah, ape lah , belakang si B, bukan main lancang lagi mulut kau ye peah? 



Aku tak salah kan si B , sebab dia tak tahu . dia share suka duka dia kat si A . tapi... si A, dengan senang lenang nya jaja cerita si B sana sini . macam mana kalau rahsia yang si B cerita kat si A tu jatuh kat musuh si B . tak ke malu si B tu?? bodoh punye si A . 



Since aku terdengar and tahu ape yang si A buat kat si B . and aku pun dah tahu banyak rahsia si B secara tak sengaja, aku teringin sangat nak bagitau kat si B tu . tapi... ape kan daya. aku dengan si B tak berapa ngam disebabkan hal-hal yang tak dapat dielakkan . so, aku tahu dia ada jugak stalk blog aku . so, tak salah aku gunakan alternative ni nak tolong dia . so , jangan la cerita kan something yang private kat si A ni . dia ni sangat lah tak boleh harap ! tak boleh percaya !

ingat pesan aku ek.

www.tips-fb.com

telur yang cute (11 pics)

tyra lee | 05:08 | 3Comments |
Views


www.tips-fb.com

Pantang larang keturunan aku.

tyra lee | 22:28 | 17Comments |
Views
Y.D.P Agong Negara

Daddy pernah bagitau pasal keturunan daddy.
keturunan kami tak boleh makan ikan kekacang.


Syed Hussein Jamadil Kubra, moyang kepada moyang kepada moyang daddy pernah bersumpah.
dia haramkan makan ikan kacang sebab ikan tu pernah selamatkan nyawa dia dulu.

*********************************
"Syed Hussien Jamadil Kubra yang berlayar menaiki bahtera  menuju ke nusantara untuk menyebar syiar islam. Sewaktu dalam perjalanan itu berlaku satu kejadian yang tidak di inginkan,kapal yang di naik oleh Syed Hussien Jamadil Kubra pecah disebab gelora laut dan jatuh ke laut.Lalu Syed Hussein Jamadil Kubra memohon doa pertolongan dari ALLAH. Doanya dimakbulkan ALLAH telah menghantar sekumpulan ikan iaitu ikan kekacang dan dibawakan ke pesisiran pantai.

Selepas kejadian itu Syed Hussien Jamadil Kubra kepenatan dan letih. Beliau berasa lapar lalu melihat ada rebung buluh di sekitar kawasan itu. Selepas itu Syed Hussien Jamadil Kubra telah bersumpah keatas anak cucu cicitnya supaya tidak dibenarkan memakan ikan kekacang dan rebun buluh sebab telah menyelamatkan nyawanya."
http://kingofjembal.blogspot.com/2010/03/larangan-makan-rebung-buluh-dan-ikan.html
*********************************

*pasal rebung, daddy cakap tak boleh makan rebung buluh betung. 

Asalnya kami berketurunan Raja Jembal. iaitu raja kelantan. tapi nama aku dah tak ada raja or tengku or wan or nik , che and yang sama waktu dengan nya. rasanya, semua keturunan jatuh belah perempuan sebelum daddy. 

ada keturunan kami yang makan ikan kacang mendapat tulah. gatal-gatal kulit, kulit pecah-pecah berdarah, demam yang boleh mengakibatkan kematian, muntah-muntah berdarah, dan banyak lagi.



Aku ada jugak teringat masa daddy cerita,
Masa mak aku bersalin kan kakak sulung aku, nak masuk 1 hari mak bidan tunggu mak aku nak bersalin. tapi masih susah nak bersalin . mak bidan penat menunggu, tertidur . dalam tidur tu, mak bidan tu bermimpi ada lelaki berjubah putih, rentap rantai emas bidan tu. bidan tu pun terjaga. 

Bidan tu terkejut then tanya mak pasal salah silah keluarga. mak cakap, tak ada apa-apa pantang larang. pastu, tanya daddy. daddy pun cakap tak ada. bidan tu macam pelik . sebab dia dapat alamat . lama daddy fikir, then daddy teringat masa daddy kecik-kecik dulu (daddy anak sulung) , masa wan (mak daddy) bersalin kan adik daddy, tempat nak bersalin tu, di lapikkan dengan kain kuning . 

daddy terus bagitaw bidan tu. hampar aja kain kuning, Alhamdulillah ma terus bersalin . masa kakak aku bersalin pun sama . wallahualam.. semua kuasa Allah SWT. 

p/s:
Pada keturunan Raja Jembal, jangan makan ikan kekacang atau dalam dialek kelantan "jange make ike kace" . sila tanya orang yang lagi tua dari anda . supaya tak jadi tulah sedangkan anda sendiri pun tak tahu pasal ni . 

Pengalaman menarik dari keturunan yang sama.


www.tips-fb.com

akhirnya instax mini 7s milik aku!

tyra lee | 12:39 | 6Comments |
Views

ceh, bunyi dia macam dah lama je aku mengidam benda alah ni.

tade lah lama sangat pun . 1-2 year ago, 
time tu aku pergi melancong.
aku berkenan sgt tgk ade orang tu
guna kemera instant ni.

alah.. 
kamera yang terus keluar gambar tu la.

kebetulan semalam,
entah macam mane tah,
aku bukak mudah.my
aku terjumpa la instax mini 7s ni.

harga dia range 189-3++ . kbyakan nya 2 ratus something la kn.
beza dia, accessory yg dia bagi tu.

semalam, semangat betul aku.
aku study pasal kamera ni.
yelah. comey kut bentuk dia. hehe
sampai pukul 4 lebih baru aku tertido. 

esoknya (its mean harini)
aku cerita kat angah.
angah tak percaya pasal harga dia murah sgt.
aku pun tunjuk kat angah gambar and detail pasal kamera ni.
angah pun call member2 dia. tanya kedai yang ada jual.
ktorang pun pergi survey.
aku dengan kaksue je lah pergi survey.

then beli dengan harga rm230.
percuma:
4x battery
1x strap
1x foto film
1 year warranty 

bagi aku okay lah tu kan :)
cita-cita dah tercapai .

yang tak boleh lupa,
before beli, aku call angah.
yelah . dia shareholder kn.hee

aku tanya:
ngah. rm230 okay tak ni? boleh beli ke?

angah:
ikut iera la. tanya hati sendiri.
rasa nak pakai, beli je..
jangan tanya orang. kalau tanya org,
orang tu cakap tak boleh, orang ni cakap tak payah.
nanti kita beli, orang yang cakap tu yang lebih-lebih guna.
(bab ni, aku sokong 100% ckp angah)

kat bawah ni, aku bagi korang jeles dengan kamera raya aku!
haha

baru testing tiga :D

ambik dari google

dia ade 4 basic ni.. yang corak hello kitty and pooh pun ade.


kalau nak tahu ape2, just tanye je. kalau aku tahu aku jawab.
penat study semalam ni . hehehe



www.tips-fb.com

Saya Nak Header Special Untuk Hari Raya

tyra lee | 10:23 | 1Comments |
Views

jom kawan2 join segmen ni.
support kawan kita :)
sambil tu, boleh beraya dgn header baru ..

tag:
www.tips-fb.com

Isu Siswa Disaman Sebab ‘Sticker’ Azhar Idrus, UiTM Takkan Senyap Je?

tyra lee | 09:54 | 5Comments |
Views

Isu Siswa Disaman Sebab 'Sticker' Azhar Idrus, UiTM Takkan Senyap Je?

Kali ini penulis ingin berkongsi sekeping gambar yang dimuat naik oleh sebuah blog dan dikatakan gambar tersebut telah mula tersebar di laman-laman sosial.
Gambar tersebut memaparkan sekeping saman yang dikenakan kepada seorang pelajar di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pahang atas kesalahan:
1. Tiada pelekat UiTM Sesi 2012
2. Mempunyai pelekat Ustaz Azhar Idrus
Memang menjadi kesalahan pelajar jika membawa kenderaan ke dalam kampus tanpa mendaftar dengan Unit Keselamatan dan tidak mendapatkan pelekat kenderaan yang sah.
Tetapi, yang menjadi kemusykilan penulis apabila mempunyai pelekat Ustaz Azhar Idrus turut menjadi satu kesalahan.
Adakah pihak universiti berkenaan telah mengeluarkan akta baru mengharamkan pelekat berkenaan?
Penulis tidak pernah pula ‘update’ berkenaan Akta 174 yang digunapakai oleh institusi berkenaan.
Malah, penulis merasakan tidakwajaran terhadap tindakan polis bantuan di IPTA berkenaan terhadap isu tersebut.
Selain itu, penulis merasakan lebih banyak perkara yang lebih serius yang harus dipandang oleh IPTA pada masa kini berbanding dengan isu pelekat berkenaan.
Anak muda biasanya cepat ‘naik angin’nya.
Maka, pastinya penuntut di IPTA berkenaan akan mula memandang serong dan mengecam pihak pengurusan institusi pengajian mereka.
Mungkin pihak bertanggungjawab yang berkaitan dengan perkara itu harus lebih serius dalam memperkembangkan ilmu kepada penuntut dan tidak ‘mencela’ penuntut institusi mereka dengan cara-cara begitu.
Jangan sampai wujudnya golongan pelajar yang membenci tempat mereka menuntut ilmu.
Lagi satu, jika apa yang berlaku ini cuma satu fitnah, UiTM kenalah bagi penjelasan dan reaksi segera, ini tidak, benda dah jadi ‘viral’ di internet pun tidak ada mana-mana wakil daripada mereka yang mahu ke hadapan untuk membetulkan keadaan.
Memang ada satu dua benda yang jadi persoalan dalam ‘carbon copy’ saman seperti yang tertera, tapi kalau UiTM sendiri pun ambil sikap tak ambil endah, penulis lagilah…ADA AKU KISAH?
Oleh HK-47

www.tips-fb.com

tolong la jangan buat macam ni kat mak korang!

tyra lee | 13:25 | 6Comments |
Views

aku tahu, berita ni dah lama . tapi entry aku ni bkan pasal berita ni. tadi aku jalan2 kat fb then aku terjumpa banyak cerita pasal buang ibu. hati aku tersentuh . aku menangis teresak-esak.
aku tak dapat bayangkan macam mana rupa anak2 yang sanggup buat mak
dyorang macam ni. (aku tak maksudkan kisah kat atas)

mungkin la korang lupa....mak kita tu..!
mungkin korang lupa.. dia pernah mengandungkan kita dulu..!
mungkin korang lupa..dia yang besarkan kita..!
mungkin korang lupa... dengan tangan dia, dia suap kita makan..!

ingat la.. kita hidup pun sebab dia... MAK KITA!


cuba korang bayangkan.. gambar kat atas tu, gambar mak korang.
ape rasa?
sakit kan....
hati sakit macam kene tikam !
rasa pedih...perit.. tak boleh nafas..

Ya Allah..
jauhkan aku dari sifat ini ya Allah..

aku nak jadi anak solehah..
aku nak jaga ma sampai akhir hayat aku..
aku taknak jadi anak derhaka.
aku taknak walau setitik pun air mata ma jatuh sebab aku.

Ya Allah..
bantu lah aku ya Allah..
jadikan lah aku hambamu yang bersyukur.

ma...
adik janji..
selagi adik hidup,
adik tak kan tinggal kan ma..
sebab adik sayang ma sangat.
sayang sangat....

ps:  entry utk ma. tapi tak bermaksud tak sayang daddy . i love both of you . ma and daddy.


video related to surat khabar kat ats tu
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IkKL1sWMpEM


video susulan gambar diatas (wajib tengok utk mengelak kan salah paham)
http://www.youtube.com/watch?v=qErMK49TsW4

Amir terima tawaran kerja
http://www.youtube.com/watch?v=DbsjyWmHWh0


'Bersama selamanya'
http://www.youtube.com/watch?v=pxrBrSMYz6M
www.tips-fb.com

air batu campur~

tyra lee | 11:26 | 4Comments |
Views
kita semua tak sedar.
kita makin hari, umur makin meningkat..

but, did we know.. 
orang sekarang makin cerdik.
makin cepat matang.

kadang-kadang aku agak terasa dengan orang sekeliling.

TENSIONNNN!!!!

otak serabut. aku paling tak suka kerut kening. then now, aku dpt rasa, urat kat kning aku dah naik tebal. 

yess, korang memang tak pernah tengok aku mara.
aku tak suka marah . aku diam je. kadang2 aku pendam, kadang2 aku tulis dlm dairy.
kadang2 aku nangis aje..

because, bila kita nangis.. kita akan rasa tenang . aku selalu menangis. tapi tak bermaksud aku ni lemah or aku ni cengeng. but.. ustazah sendiri yang cakap , orang yang mudah menangis, hatinya lembut. org yg susah menangis, hatinya keras.


www.tips-fb.com

tutorial | Link Exchange

tyra lee | 09:23 | 2Comments |
Views

1. Firstly , g kat link ini (Mister Linky)

2. Bila dah bukak Mister Linky tu , Tekan Register.

3. Lepas register ,dia suruh comfirm kan ? Pergi kat Emel korang (yahoo , gmail , hotmail, etc.). 
   Bila dah dapat message daripada Mister Linky , Click macam kat bawah ni..

(Klik untuk lebih jelas)

4. Lepas clik tu , automatik , dia suroh korang log in balik .

5. Korang log in macam biasa . Lepas tu ,di bahagian atas , ada Wizard kan ?

6. Klik pada Wizard tu , then , Klik pada anak panah yang  ditunjukkan di bawah tu :)

(Klik untuk lebih jelas)

7. Selesai~ .Oh Chopp .~ Belum abiss lagi ~Lepas generate , Copy Code tuh ! 

8. Dashborad > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
9. Paste code tadi di ruangan Html/JavaSccript tadi ,oke? :)

10. Da siap . Save :)

www.tips-fb.com

Happy birthday to me :)

tyra lee | 05:13 | 6Comments |
Views
images (327×154)

Happy birthday to me.. 
 6 August 2012.
Alhamdulillah..
genap umur aku 2o tahun wey.

semalam lepas aku punye program ppp (program pembangunan pelajar)
dalam pukul 2 camtu, ktorang gerak gi KL.


motif gi KL?
pegi beli baju raya.. haha..


tahun ni tema ktorang warna merah.
merah hati you. 
so, ktorang pun jalan2 sana sini situ 
pergi cari warna merah.

susah jugak nak cari yang sesuai.
lagi pulak aku ni gemuk. 
cita rasa pulak tinggi macam badan 
aku sekeping.
adoi..

nasib awak lah syg..
ikut je saya.
hehehe..

nii, excited nak cerita pasal semalam . 
time tu dalam kereta, ktorang dah otw balik rumah aku kat kuantan.
dalam pukul 12 tu, nana text wish birthday
aku pun tgk sebelah aku..


"aiisshhh... dia ni tak ingat ke birthday aku? "

aku pun ckp kat dia..
aku konon2 merajuk la kunun. pastu ktorang gelak2.
dia pun tutup radio,
and nyanyi lagu Happy birthday kat aku..
dengan suara yang ala-ala romantik gitu . 
haha.. *segan!

di tambah wish2 serta doa kat aku..
thanks syg!

dia ckp, dia dah lama tgk jam.
dari tadi lagi dia tunggu.
tapi dah terlepas.. hehehe..

tape lah syg..
better late then never right.. :)
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers