Followers

OPKIM di Homestay Rawa Lenggeng Negeri Sembilan

tyra lee | 06:12 | 0Comments |
Views

Hai, Assalamualaikum. Harini nak cerita sikit pasal kem yang aku baru terlibat baru baru ni. best gilerrrr! by the way, susah jugak nak dapatkan cerita pasal homestay rawa lenggeng ni. tak jumpa pun orang update blog. mungkin sebab zaman dah maju, lebih mudah kongsi kat insta dengan twitter je kot. 

kenapa aku cakap camtu? sebab... jenis aku, aku akan google dulu tempat yang aku nak pergi. tak kira lah lawatan kilang ke, negara ke, aku akan google, aku memang sangat sangat tak suka pergi dengan takde ilmu apa2.

okay, tanak panjang-panjang, aku start dengan hari first.

(hari pertama,jumaat. 1 may 2015)
Pukul 11 pagi berkumpul kat dataran UiTM. tapi aku menyampah betul dengan pengurusan bas, ada ke patut janji pukul 12, tapi dia tunda pukul 3 petang. aku at first dah rasa macam malas nak pergi semula. dah la sorang2 time tu.

tapi sebabkan afiq kesayangan aku motivate suruh pergi, disamping aktiviti2 yang nampak macam best, aku cekalkan hati pergi jugak. hahaha

dalam bas, aku duduk dengan dyla. borak2 sikit, lebihnya tidur jek. haha. sampai homestay rawa lenggeng dalam pukul 6.15 pm. ktorang disambut dengan kompang, bunga manggar, pakaian tradisi minang kabau. fuhh time tu rasa dihargai sangat. excited weyy macam raja sehari. acecehh.. 

Dah siap pendaftaran, Pengerusi Homestay iaitu Puan Saadiah mengalu2kan kedatangan semua dan explain sejarah homestay secara ringkas sebab dah petang kan, janjinya ktorang sampai pukul 3 tapi sebabkan masalah bas, ktorang sampai lambat. Masa pembahagian anak angkat, aku dengan lagi 8 orang(aku, dyla, nab, farah, anun, AJ, ida, ana) dapat ayah angkat iaitu Haji Husin. 

Haji husin suruh panggil babah. Babah sporting sangatt.. 

Dah siap minum2, ktorang balik rumah babah, jumpa mama. rumah best, bersih, ada aircond, 1 bilik siap dgn toilet. babah dengan mama pun baik sangat. Malam lepas solat, mama masak lomak cili api, masing2 makan malu malu lagi. haha

pukul 9 malam, ktorang kena berkumpul kat homestay, sebab malam ni ada persembahan tarian piring, tarian endang, zapin, dan banyakk lagi tarian yang dorang persembahkan . yang paling tak boleh blah, time dorang menari sambil pijak kaca piring. semua penonton jerit. hahaha. lepas habis persembahan, budak2 tarian ni, dia tarik2 penonton untuk menari sama. aku pun ditarik jugak. aku pun tarik dyla sekali. haa berkampung lah ktorang ramai2 kat depan tu. hahaha 

havoc gila. dari budak2 tu pakai apa tu macam tanduk kat kepala sampai semua dah bukak, dari lagu tradisional tukar jadi lagu bollywood, kpop, clubbing, semua masuk. ktorang dah macam battle dari dak dak Uitm dengan dak dak tarian. drag drag masa sampai habis pukul 12 lebih. babah cakap, biasa budak budak tarian tu tak gembira macamtu pun, biasa lepas habis tarian tu habis lah.. harini mungkin sebab ktorang layan, memang silap lah ajak budak marketeers, lastnya pengarah homestay pun tak tahan, join buat chicken dance sekali dengan ktorang.. memang sportingggg! terbaik. 

(hari kedua, 2 may 2015)

hari kedua punya aktiviti tough sikit tapi paling menarik. ktorang semua kena bangun pagi sebab harini ktorang nak daki broga hill. lepas subuh ktorang dah kena keluar rumah, paling last sampai kat homestay dari rumah ibu bapa angkat adalah pukul 6.15am. aku tak ingat aku sampai kat kaki broga pukul berapa, tapi aku bangga jugak dengan diri aku sebab berjaya naik sampai ke puncak. top 5 jugak lah. bukan satu puncak tapi tiga tiga puncak aku naik. siap daki atas batu kat puncak yang ketiga tu. 

time naik tu aku sorang2, adalah jugak budak uitm lain tapi tak kenal. aku penat aku berhenti. aku dah okay, aku sambung balik. puncak kedua dan ketiga aku daki dengan farah, dyla, afiq, syafiq, tah siapa lagi.. ramai sangat. time turun pulak, aku dengan pojie je. fun lah jugak. pojie boleh cakap aku macam spring, toing toing turun bukit. haha tu thanks kat ibu afiq, kasi kasut sukan. mmg selesa sngat pakai, tak licin langsung walaupun tanah licin and ramai tergelincir. 

dah siap daki, ktorang balik homestay untuk makan. makanan sini memang win. semua sedap. gemuk tu tayah cakap lah. dah siap makan, ktorang di briefing oleh Aqil Azwan. utk slot kuda. fuhh aku dah lama teringin nak naik kuda, finally aku dapat jugak. aku adalah orang ke 3 naik kuda time tu. nama kuda tu Marco. fuhh tak puas pulak rasa. seriously aku jatuh cinta betul dengan kuda. Nab lagi lah tak boleh blah, terus tanya berapa harga kuda. macam nak beli pulak. hahaha

masa dia briefing pasal kuda, siap demo jumping dengan memanah atas kuda lagi. time tu aku dah "omaigoddd... omaigoodddd..." hensem teruk. hahahaha.

dah habis tu, ktorang pun balik rumah babah dengan mama. bau peluh tayah citer la. dengan peluh daki broga lagi, dengan naik kuda lagi, mengantuk lagi.. tapi balik tu sempat lah tidur kejap. pukul 2.30pm berkumpul semula kat homestay sebab ada taklimat pasal "keusahawanan koperasi IPT" banyak lah ilmu yang aku dapat. 

dalam pukul 4 petang, ktorang belajar menganyam rotan. aku suka. and aku punya bakul tu cantik. hehehhe. 

malam pulak, persembahan pelajar. macam2 persembahan ada. kelakar ada, hambar ada. aku punya persembahan tak dengar sangat. mybe sebab jauh kut. Apa2 pun fun giler...

last sebelum balik, menyanyi ramai2 lagu kau ilhamku dengan happy birthday to bobby. kira sebab malam last kan. esok dah balik dah..

(hari ketiga, 3 may 2015)

Harini boleh bangun lewat sikit sebab pukul 8 baru berkumpul kat homestay.
then ktorang diajar cara untuk memanah. aku diberi pujian kot. sebab cara pegang tali dengan anak panah tu betul. hehehe tak sia2 buat survey.

lepas aktiviti memanah, ktorang main petanque . tapi tak best sikit sebab kalah mati. bukan semua pandai main and kira tak merasa sangat. 

dalam pukul 12, semua balik semula kat rumah keluarga angkat. untuk mandi, berkemas, solat semualah. ktorang pun lunch kat rumah mama.

pukul 2.30pm, berkumpul kat dewan D'Rimba untuk perkongsian pengalaman pelajar praktikal SKM. utk majlis penutup pulak, ayah capiq yang rasmi, Pengarah Koperasi N.9. dalam pukul 5 camtu kte bertolak balik ke UiTMJ.
www.tips-fb.com

Gambar tyra zaman sekolah (4 gambar)

tyra lee | 13:16 | 0Comments |
Views
 Hello people! 
lama gilaaaa tak update. its about a year kot. haha. Haritu laptop aku kena virus. sampai keluar flash-flash, popup bagai.. sampai nak shutting down pun tak boleh dah, aku dengan risaunya terus tak buka lappy. 

Esoknya terus hantar lappy kat kedai, format. kira macam dah tak kisah semua harta benda dalam lappy, asal dapat selamatkan lappy dah cukup bagus. pasal assignment pun tak perlu risau kut sebab baru start sem baru. 

Tup tup, dua hari lepas hantar lappy kat kolej zamrud, UiTMJ . murah gila.. dah la murah, lepas buka lappy, semua dapat diselamatkan.. gambar lama yang aku ingat dah hilang terkubur, sebab tak jumpa kan, semua dah selamat di backup dlm 1 folder. lepas godek2, ni lah hasil gambar yang lama hilang tu, gambar dari zaman sekolah.

by the way, laptop Compaq HP aku ni, aku pakai since aku tingkatan 4. hadiah birthday from ma. zaman dulu bukan semua orang pakai lappy, semua ke cyber cafe je. aku pun dulu tingkatan tiga asyik pergi cyber cafe nak buat tu ha, kerja kursus sejarah. yang lebihnya main game dengan edit gambar utk myspace. hahahaha! siapa hidup zaman tu angkat tangan!

handphone pun mana ada kamera time ni, kalau ada pun tak se clear sekarang. aku pakai sony kalau tak salah dulu . tapi gambar ni, ambil guna kamera kawan. time hari guru. hitam betul aku, active sangat berkawad. kadet polis lah sangattt..

 dengan kawan kelas. raihanah, aimy, nabila.
 best friend forever, farah, aini, pia tukang ambil gambar.
zaman ni paling best. sebab zaman ni tak sama dengan zaman diploma, zaman degree lagi lah tak sama. 

 epic gila gambar ni, bila tah aku lari2 kat koridor sekolah. haha. 

macamana lah agaknya zaman sekolah korang ya? masih ada gambar tak? hemmm...

www.tips-fb.com

Nafas baru

tyra lee | 05:23 | 0Comments |
Views

Hai geng! Alhamdulillah aku still bernafas. 

sekarang aku dah semester ke empat degree . fuh. macam kejap pulak . rasa macam semalam baru masuk degree. 

ape je yang aku nak cerita, secara kasarnya, aku dah pindah rumah , aku dah naik pangkat dalam persatuan aku, pastu lagi... aku dah bertambah berat badan sebanyak 5kg. hahaha (perlu ke?) lecturer pun dah makin kenal aku tapi dengan nama tyra. nama uyu dah selamat dikebumikan. biarlah dalam persatuan lama aja nama tu. 

Tadi AGM marketeers. first meeting tahun 2014. ada video untuk last and very last event. damn seriously air mata keluar. rindunya dekat semua. Ell pun dah letak jawatan. aku hormat keputusan dia but , im gonna miss her. kita dah macam family kan. 

petang tu, jumpa madam shahniza. she's good . sangat2. sometimes rasa macam kakak , sometimes rasa macam mother. :) still ambil berat pasal marketeers walaupun dah letak jawatantapi still mintak update. siap nak tolong dapatkan juri utk next sem punya aktiviti. okay, roughly this semester kita akan buat tiga event . first "save the earth" dekat port dickson yang diketuai oleh Jue, then teambuilding kat JB by alip, pastu program hi-tea by ikin. tu secara kasarnya. 

secara tak kasarnya, tunggu lah kalau aku rajin, aku update. hahaha.  

secara lagi halus dan terperinci, gambar atas tu salah satu gambar kat sungai mekong, vietnam . hoyeah.
www.tips-fb.com

Tutorial | Recent post floating bar widget

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views


Recent posts floating bar  seperti yang korang nampak kat bawah blog ini adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut memaparkan tajuk post terkini yang berefek slider.

steps:

1. Log in dashboard--> Template --> Edit HTML --> Proceed.

2. Seterusnya tick "Expand Widget Templates"

3. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari kod </head>

4. Copy dan paste kod css ini, di atas atau sebelum kod </head> 

<style type='text/css'>
#bd {
float:bottom;
font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;
line-height:1.5;
margin-top:5px;
font-size:12px
}
.text {
color:#98BF2F;
margin-left:8px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter {
font-family:Verdana, Arial;
font-size:11px;
color:#666
}
div#news-1 {
width:960px;
height:24px;
margin-left: -10px;
display:scroll;
position:fixed;
bottom:1px;
border-top:1px solid #CCC;
border-bottom:1px solid #CCC;
background:#000 url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -100px;
clear:both;
overflow:hidden
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_wrapper {
float:left;
width:820px;
height:24px;
line-height:24px;
overflow:hidden;
position:relative
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_item {
width:auto;
height:24px;
padding-left:20px;
display:none;
position:absolute
}
div#news-1 .nowrap {
white-space:nowrap
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_title {
padding-left:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_desc {
padding-right:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface {
float:left;
width:120px;
height:24px;
text-align:right;
line-height:24px;
z-index:1000
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface .text {
float:left;
display:block;
width:auto;
padding-left:5px;
font-weight:700
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface div {
width:30px;
float:right
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.prev,div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
cursor:pointer;
width:13px;
height:24px;
display:block;
background:url(&#39;http://1.bp.blogspot.com/-H-u2nx45PwI/TuJ1Bwv5xDI/AAAAAAAABew/HQHKt-oVd7o/s1600/play.png&#39;) no-repeat 0 50%;
float:left
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.prev {
background-position:-13px 50%
}
div#news-1 a,div#news-1 a:link,div#news-1 a:visited,div#news-1 a:active,div#news-1 a:focus {
color:#FFF
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
float:right;
background-position:-26px 50%
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.next {
background-position:-39px 50%
}
</style>

5. Then, tekan "Ctrl+F" cari pula kod <div id='content-wrapper'>. 

Bagi blog yang menggunakan template dari template designer, cari kod </footer>


6. Copy dan paste kod HTML dibawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'>

 Bagi blog yang guna template dari template designer, paste kod HTML dan Javascript ini kat atas atau sebelum </footer>

<div id='bd'>
<div class='gk_news_highlighter' id='news-1'>
<div class='gk_news_highlighter_interface'>
<span class='text'>HOT NEWS</span>
<div>
<a class='prev' href='#'/>
<a class='next' href='#'/>
</div>
</div>
<div class='gk_news_highlighter_wrapper'>
<script language='JavaScript'>
imgr = new Array();
showRandomImg = false;
aBold = true;
text = &quot;no&quot;;
showPostDate = false;
summaryPost = 200;
summaryFontsize = 12;
summaryColor = &quot;#000&quot;;
icon = &quot; &#187; &quot;;
label = &quot;&quot;;
numposts = 30;
home_page = &quot;http://www.tyralee.my/&quot;;
</script>
<script src='http://yourjavascript.com/11843262101/post-hotnews.js' type='text/javascript'/>
</div>
</div>
</div>
<script src='http://yourjavascript.com/01042612211/mootools.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/engine_compress.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
try {$Gavick;}catch(e){$Gavick = {};};
$Gavick[&quot;gk_news_highlighternews-1&quot;] = {
&quot;animationType&quot; : 3,
&quot;animationSpeed&quot; : 200,
&quot;animationInterval&quot; : 2000,
&quot;animationFun&quot; : Fx.Transitions.linear,
&quot;mouseover&quot; : 1};
</script>

7. tukar yang warna merah dengan url blog korang .
8. Seterusnya klik Preview. kalau kedudukan bar terlalu ke kiri atau ke kanan, korang edit nilai pada kod yang di bold dengan warna biru kat langkah 4.

width:960px; (Panjang bar)
margin-left: -10px; (kalau kedudukan bar terlalu ke kanan, edit nilai -10 kepada 10 dan sebaliknya)

9 . Akhir sekali,kalau korang berpuas hati dengan kedudukan bar tersebut, klik Save.



Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com

Tutorial | simple calender

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views



Langkah 1
Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya, klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2
Salin kod biru di bawah dan pastekan pada Content HTML/Javascript 

<script language="JavaScript">

var fixd;       
                   
function isGregLeapYear(year) 
{                              
    return year%4 == 0 && year%100 != 0 || year%400 == 0;
}                                       
                                       
function gregToFixed(year, month, day)
{                                   
    var a = Math.floor((year - 1) / 4);
    var b = Math.floor((year - 1) / 100);
    var c = Math.floor((year - 1) / 400);
    var d = Math.floor((367 * month - 362) / 12);
                                      
    if (month <= 2)
        e = 0;   
    else if (month > 2 && isGregLeapYear(year)) 
        e = -1; 
    else    
        e = -2; 
                           
    return 1 - 1 + 365 * (year - 1) + a - b + c + d + e + day;
}    
     
function Hijri(year, month, day) 
{                        
    this.year = year; 
    this.month = month; 
    this.day = day;     
    this.toFixed = hijriToFixed;
    this.toString = hijriToString;
}         
        
function hijriToFixed()
{       
    return this.day + Math.ceil(29.5 * (this.month - 1)) + (this.year - 1) * 354 + 
        Math.floor((3 + 11 * this.year) / 30) + 227014 - 1;
}            
               
function hijriToString()
    var months = new Array("Muharam","Safar","Rabi\'ul Awal","Rabiul Akhir","Jamadil Awal","Jamadil Akhir","Rejab","Sya\'ban","Ramadan","Syawal","Dzulka\'edah","Dzulhijjah");
return this.day + " " + months[this.month - 1]+ " " + this.year; 
}               
                
function fixedToHijri(f) 
{          
var i=new Hijri(1100, 1, 1);
i.year = Math.floor((30 * (f - 227015) + 10646) / 10631);
var i2=new Hijri(i.year, 1, 1);    
var m = Math.ceil((f - 29 - i2.toFixed()) / 29.5) + 1;
i.month = Math.min(m, 12); 
i2.year = i.year;
     i2.month = i.month;  
     i2.day = 1;    
i.day = f - i2.toFixed() + 1; 
return i; 
   
var tod=new Date();
var weekday=new Array("Ahad","Isnin","Selasa","Rabu","Khamis","Jumaat","Sabtu");
var monthname=new Array("Januari","Februari","Mac","April","Mei","Jun","Julai","Ogos","September","Oktober","November","Disember"); 
              
var y = tod.getFullYear();
var m = tod.getMonth();
var d = tod.getDate();
var dow = tod.getDay();
           
document.write(weekday[dow] + " : " + d + " " + monthname[m] + " " + y);
     
m++;   
fixd=gregToFixed(y, m, d);
var h=new Hijri(1421, 11, 28);
h = fixedToHijri(fixd);
document.write(" &nbsp;&nbsp;<br>@ " + h.toString() + "H");
  
    </script>
dah tu, save!


Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers