Followers

Lewat datang bulan 18 hari

tyra lee | 06:01 | 0Comments |
Views

eh, ini pon nak cerita?

Takkk

Sebenarnya kalau korang nak tahu lambat datang period or datang bulan ni memang jadi isu besar untuk orang yang baru kahwin atau masih belum mempunyai rezeki anak. Aku pula baru je kahwin (baru la sangat) and tidak merancang. So, kalau ada rezeki baby tu, alhamdulillah. Hehehehe

So, aku pakai apps OvuView untuk pantau aku punya datang bulan, dari sebelum kahwin lagi aku dah pakai. memang elok apps ni.

Dari app ni, aku dapat tahu exactly tarikh aku datang bulan sebab dia memang akan mark bila expected date kita datang bulan. Biasanya aku memang ngam-ngam tarikh datang bulan sama dengan app tu. Pernah beberapa kali je lewat sehari dua. Hehehehe nak check waktu subur pon boleh, kalau yang betul-betul nak baby.

Just sejak akhir2 ni aku pelik sikit, sebab kalau ikut cycle, aku dah lebih 18 hari tak period. Aku dah beli pregnancy test masa dua minggu (14 hari) lewat period tapi negatif. Aku pelik.

Tunggu lagi...

Sebab aku google dia ckp, tak smua org boleh dapat detect HGC awal. Aku takut aku ada masalah hormon je sekarang tapi perasan mengandung. Hahaha

Iyelah.. time kita anak dara bukan main tak kisah kalau tak datang bulan sebulan. Sekarang tak sangka pulak jadi issue. Aku pulak tengah gemuk teruk, makan serius tak cover. asyik lapar je.. aku rasa masalah hormon ni.

Apps ni jugak siap ckp aku mungkin pregnant sebab lama xperiod. Lawak. Haha
__________
*Sambungan*

Last aku dtg period 17/10/2016.. harini dah 10/12/2016.. nak dekat dua bulan dah ni. Minggu lepas check guna pregnancy test pun masih negatif.

Aku malas nak beria, takut kecewa.. yelah sebelum ni pernah keguguran.. so aku decide nak jumpa doktor 17/12/2016. Cukupkan tarikh dua bulan. Bukan apa, memang takut lewat sebulan je kan..

Aku share dengan afiq, dia bukan main lagi mengada usik2 aku. Pegang perut, cakap ada baby lah apelah.. klau dapat rezeki je, dia akan cakap "Alhamdulillah.. reeki anak" pastu gelak2.. sakai haha

Masa last week aku pergi lawat member baik aku bersalin, echa nama dia.. mak echa tanya pasal keguguran tu. Lepas dah habis borak, Kemudian aku bagitau yg aku tak period sebulan dah. Mak dia bukan main suruh aku hati2..

jaga diri, jaga makan, jgn angkat berat semua sebab yelah.. kakak echa pernah keguguran sebab angkat berat. Afiq pun bagus.. nampak aku makan pelik2 sikit dia tegur. Hahaha

Dia cakap "mana boleh makan tu.. tak elok" air gas dengan gula2..

Apa pun aku harap adelah rezeki ktorang. Aku dah nazar kalau ada rezeki anak, aku nak puasa. 

www.tips-fb.com

Calendar 2017

tyra lee | 20:16 | 0Comments |
Views


Image result for calendar 2017 malaysia
www.tips-fb.com

Baru pindah rumah!

tyra lee | 23:00 | 0Comments |
Views

Hi korangg, aku baru install apps 'blogger' kat handphone lenovo S850 aku. Phone lama with apps baru. Cool huh

Kebizi an melanda sebab ikut mertua pindah rumah dari merapoh ke gua musang. Yay, dapat satu bilik 😄.

Kitorang pindah hari jumaat, 30/9/16. Hari first dengan second masing2 sibuk mengemas, ayah tolong settlekan paip2, rak2, semua kerja pertukangan, dealing with astro untuk pasangkan area semua, uruskan mesin basuh, untuk sambung paip air dan aliran sisa air. Angkut barang2 dari rumah lama ke baru..

Ibu pulak susun2 atur dapur apa semua, pasang tikar getah, wrap rak yg dah lama, lipat baju, kemas baju. cakap pasal baju, tahu2 ajelah kan.. bertimbun2. Sangat penat, kesian ibu. Itu belum masuk keluar duit untuk beli barang dekat kedai DIY.

Aku n afiq, and adik2.. masing2 tolong apa yang patut. Macam aku, mostly lipat baju, masak and kemas dapur.The best part is, dyorg ni sangat ringan tulang. Aku bagi 5 bintang kat Azim. Afiq pulak, jenis yang common sense. Bila ibu ayah tak ada, pergi balik rumah lama untuk ambil barang, dia cepat2 kemas rumah supaya semua nampak okay, tak nampak sakit mata memandang bila ibu ayah balik. Tau ajelah bila dah pindah rumah, barang mesti berpack, duduk terkumpul di satu kawasan. Iman pulak, kadang2 membantu, kadang2 merosakkan barang. Haha macam vacuum rosak sebab dia. Habis semua marah.

What ever it is, Alhamdulillah... Walaupun mungkin ni kali ke tiga ibu pindah rumah untuk tahun ni.

Chronologi dia macam ni..

Memula tinggal di temerloh pahang. Ibu and ayah dua2 cikgu. Kemudian ayah naik jadi pengetua, pindah di merapoh, kuala lipis. Ibu duduk temerloh, ayah duduk rumah warden.

Tak lama lepas tu, ibu naik pangkat jadi GPK kanan kat skolah apetah kat kuala lipis, so adik2 semua ikut pindah sekolah ke lipis. Semua barang dari temerloh, pindah ke rumah sewa di lipis.

Kemudian, ibu tukar lagi masuk sekolah ayah. Pindah barang, duduk rumah warden sama². Adik2 pun pindah sekolah lagi. Kemudian, rumah tu kecik.. so cari banglo mcm kat temerloh dulu, jumpalah sebuah tapi dekat gua musang. Oh temerloh dgn gua musang sebelah je. Jadilah sekarang... Last kot pindah, harap2 lah.. dengar cerita ibu nak pindah balik ke temerloh, mengajar kat sana semula... matilahnakk Hahaha

www.tips-fb.com

Tips | Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

tyra lee | 05:56 | 0Comments |
Views
Interview.jpg (800×533)

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.


2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”


3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”
PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”


4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH:
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field


5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I tend to put things to the very last minute.”
PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”

6. What salary are you looking for?

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”

7. Why should I hire you?

JAWAPAN YANG SALAH: 
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

www.tips-fb.com

signature baru selepas beberapa tahun.

tyra lee | 00:58 | 0Comments |
Views
alright. harini selepas setahun tak online, tengok2 signature dah macam bocah kan. so kita tukar lah harini supaya tak bocah lagi. how was that?

before
|
|
|
V

after. 



ting ting ting... okay dak?


www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers