Followers

Gambar tyra zaman sekolah (4 gambar)

tyra lee | 13:16 | 0Comments |
Views
 Hello people! 
lama gilaaaa tak update. its about a year kot. haha. Haritu laptop aku kena virus. sampai keluar flash-flash, popup bagai.. sampai nak shutting down pun tak boleh dah, aku dengan risaunya terus tak buka lappy. 

Esoknya terus hantar lappy kat kedai, format. kira macam dah tak kisah semua harta benda dalam lappy, asal dapat selamatkan lappy dah cukup bagus. pasal assignment pun tak perlu risau kut sebab baru start sem baru. 

Tup tup, dua hari lepas hantar lappy kat kolej zamrud, UiTMJ . murah gila.. dah la murah, lepas buka lappy, semua dapat diselamatkan.. gambar lama yang aku ingat dah hilang terkubur, sebab tak jumpa kan, semua dah selamat di backup dlm 1 folder. lepas godek2, ni lah hasil gambar yang lama hilang tu, gambar dari zaman sekolah.

by the way, laptop Compaq HP aku ni, aku pakai since aku tingkatan 4. hadiah birthday from ma. zaman dulu bukan semua orang pakai lappy, semua ke cyber cafe je. aku pun dulu tingkatan tiga asyik pergi cyber cafe nak buat tu ha, kerja kursus sejarah. yang lebihnya main game dengan edit gambar utk myspace. hahahaha! siapa hidup zaman tu angkat tangan!

handphone pun mana ada kamera time ni, kalau ada pun tak se clear sekarang. aku pakai sony kalau tak salah dulu . tapi gambar ni, ambil guna kamera kawan. time hari guru. hitam betul aku, active sangat berkawad. kadet polis lah sangattt..

 dengan kawan kelas. raihanah, aimy, nabila.
 best friend forever, farah, aini, pia tukang ambil gambar.
zaman ni paling best. sebab zaman ni tak sama dengan zaman diploma, zaman degree lagi lah tak sama. 

 epic gila gambar ni, bila tah aku lari2 kat koridor sekolah. haha. 

macamana lah agaknya zaman sekolah korang ya? masih ada gambar tak? hemmm...

www.tips-fb.com

Nafas baru

tyra lee | 05:23 | 0Comments |
Views

Hai geng! Alhamdulillah aku still bernafas. 

sekarang aku dah semester ke empat degree . fuh. macam kejap pulak . rasa macam semalam baru masuk degree. 

ape je yang aku nak cerita, secara kasarnya, aku dah pindah rumah , aku dah naik pangkat dalam persatuan aku, pastu lagi... aku dah bertambah berat badan sebanyak 5kg. hahaha (perlu ke?) lecturer pun dah makin kenal aku tapi dengan nama tyra. nama uyu dah selamat dikebumikan. biarlah dalam persatuan lama aja nama tu. 

Tadi AGM marketeers. first meeting tahun 2014. ada video untuk last and very last event. damn seriously air mata keluar. rindunya dekat semua. Ell pun dah letak jawatan. aku hormat keputusan dia but , im gonna miss her. kita dah macam family kan. 

petang tu, jumpa madam shahniza. she's good . sangat2. sometimes rasa macam kakak , sometimes rasa macam mother. :) still ambil berat pasal marketeers walaupun dah letak jawatantapi still mintak update. siap nak tolong dapatkan juri utk next sem punya aktiviti. okay, roughly this semester kita akan buat tiga event . first "save the earth" dekat port dickson yang diketuai oleh Jue, then teambuilding kat JB by alip, pastu program hi-tea by ikin. tu secara kasarnya. 

secara tak kasarnya, tunggu lah kalau aku rajin, aku update. hahaha.  

secara lagi halus dan terperinci, gambar atas tu salah satu gambar kat sungai mekong, vietnam . hoyeah.
www.tips-fb.com

Tutorial | Recent post floating bar widget

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views


Recent posts floating bar  seperti yang korang nampak kat bawah blog ini adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut memaparkan tajuk post terkini yang berefek slider.

steps:

1. Log in dashboard--> Template --> Edit HTML --> Proceed.

2. Seterusnya tick "Expand Widget Templates"

3. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari kod </head>

4. Copy dan paste kod css ini, di atas atau sebelum kod </head> 

<style type='text/css'>
#bd {
float:bottom;
font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;
line-height:1.5;
margin-top:5px;
font-size:12px
}
.text {
color:#98BF2F;
margin-left:8px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter {
font-family:Verdana, Arial;
font-size:11px;
color:#666
}
div#news-1 {
width:960px;
height:24px;
margin-left: -10px;
display:scroll;
position:fixed;
bottom:1px;
border-top:1px solid #CCC;
border-bottom:1px solid #CCC;
background:#000 url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -100px;
clear:both;
overflow:hidden
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_wrapper {
float:left;
width:820px;
height:24px;
line-height:24px;
overflow:hidden;
position:relative
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_item {
width:auto;
height:24px;
padding-left:20px;
display:none;
position:absolute
}
div#news-1 .nowrap {
white-space:nowrap
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_title {
padding-left:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_desc {
padding-right:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface {
float:left;
width:120px;
height:24px;
text-align:right;
line-height:24px;
z-index:1000
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface .text {
float:left;
display:block;
width:auto;
padding-left:5px;
font-weight:700
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface div {
width:30px;
float:right
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.prev,div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
cursor:pointer;
width:13px;
height:24px;
display:block;
background:url(&#39;http://1.bp.blogspot.com/-H-u2nx45PwI/TuJ1Bwv5xDI/AAAAAAAABew/HQHKt-oVd7o/s1600/play.png&#39;) no-repeat 0 50%;
float:left
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.prev {
background-position:-13px 50%
}
div#news-1 a,div#news-1 a:link,div#news-1 a:visited,div#news-1 a:active,div#news-1 a:focus {
color:#FFF
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
float:right;
background-position:-26px 50%
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.next {
background-position:-39px 50%
}
</style>

5. Then, tekan "Ctrl+F" cari pula kod <div id='content-wrapper'>. 

Bagi blog yang menggunakan template dari template designer, cari kod </footer>


6. Copy dan paste kod HTML dibawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'>

 Bagi blog yang guna template dari template designer, paste kod HTML dan Javascript ini kat atas atau sebelum </footer>

<div id='bd'>
<div class='gk_news_highlighter' id='news-1'>
<div class='gk_news_highlighter_interface'>
<span class='text'>HOT NEWS</span>
<div>
<a class='prev' href='#'/>
<a class='next' href='#'/>
</div>
</div>
<div class='gk_news_highlighter_wrapper'>
<script language='JavaScript'>
imgr = new Array();
showRandomImg = false;
aBold = true;
text = &quot;no&quot;;
showPostDate = false;
summaryPost = 200;
summaryFontsize = 12;
summaryColor = &quot;#000&quot;;
icon = &quot; &#187; &quot;;
label = &quot;&quot;;
numposts = 30;
home_page = &quot;http://www.tyralee.my/&quot;;
</script>
<script src='http://yourjavascript.com/11843262101/post-hotnews.js' type='text/javascript'/>
</div>
</div>
</div>
<script src='http://yourjavascript.com/01042612211/mootools.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/engine_compress.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
try {$Gavick;}catch(e){$Gavick = {};};
$Gavick[&quot;gk_news_highlighternews-1&quot;] = {
&quot;animationType&quot; : 3,
&quot;animationSpeed&quot; : 200,
&quot;animationInterval&quot; : 2000,
&quot;animationFun&quot; : Fx.Transitions.linear,
&quot;mouseover&quot; : 1};
</script>

7. tukar yang warna merah dengan url blog korang .
8. Seterusnya klik Preview. kalau kedudukan bar terlalu ke kiri atau ke kanan, korang edit nilai pada kod yang di bold dengan warna biru kat langkah 4.

width:960px; (Panjang bar)
margin-left: -10px; (kalau kedudukan bar terlalu ke kanan, edit nilai -10 kepada 10 dan sebaliknya)

9 . Akhir sekali,kalau korang berpuas hati dengan kedudukan bar tersebut, klik Save.



Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com

Tutorial | simple calender

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views



Langkah 1
Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya, klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2
Salin kod biru di bawah dan pastekan pada Content HTML/Javascript 

<script language="JavaScript">

var fixd;       
                   
function isGregLeapYear(year) 
{                              
    return year%4 == 0 && year%100 != 0 || year%400 == 0;
}                                       
                                       
function gregToFixed(year, month, day)
{                                   
    var a = Math.floor((year - 1) / 4);
    var b = Math.floor((year - 1) / 100);
    var c = Math.floor((year - 1) / 400);
    var d = Math.floor((367 * month - 362) / 12);
                                      
    if (month <= 2)
        e = 0;   
    else if (month > 2 && isGregLeapYear(year)) 
        e = -1; 
    else    
        e = -2; 
                           
    return 1 - 1 + 365 * (year - 1) + a - b + c + d + e + day;
}    
     
function Hijri(year, month, day) 
{                        
    this.year = year; 
    this.month = month; 
    this.day = day;     
    this.toFixed = hijriToFixed;
    this.toString = hijriToString;
}         
        
function hijriToFixed()
{       
    return this.day + Math.ceil(29.5 * (this.month - 1)) + (this.year - 1) * 354 + 
        Math.floor((3 + 11 * this.year) / 30) + 227014 - 1;
}            
               
function hijriToString()
    var months = new Array("Muharam","Safar","Rabi\'ul Awal","Rabiul Akhir","Jamadil Awal","Jamadil Akhir","Rejab","Sya\'ban","Ramadan","Syawal","Dzulka\'edah","Dzulhijjah");
return this.day + " " + months[this.month - 1]+ " " + this.year; 
}               
                
function fixedToHijri(f) 
{          
var i=new Hijri(1100, 1, 1);
i.year = Math.floor((30 * (f - 227015) + 10646) / 10631);
var i2=new Hijri(i.year, 1, 1);    
var m = Math.ceil((f - 29 - i2.toFixed()) / 29.5) + 1;
i.month = Math.min(m, 12); 
i2.year = i.year;
     i2.month = i.month;  
     i2.day = 1;    
i.day = f - i2.toFixed() + 1; 
return i; 
   
var tod=new Date();
var weekday=new Array("Ahad","Isnin","Selasa","Rabu","Khamis","Jumaat","Sabtu");
var monthname=new Array("Januari","Februari","Mac","April","Mei","Jun","Julai","Ogos","September","Oktober","November","Disember"); 
              
var y = tod.getFullYear();
var m = tod.getMonth();
var d = tod.getDate();
var dow = tod.getDay();
           
document.write(weekday[dow] + " : " + d + " " + monthname[m] + " " + y);
     
m++;   
fixd=gregToFixed(y, m, d);
var h=new Hijri(1421, 11, 28);
h = fixedToHijri(fixd);
document.write(" &nbsp;&nbsp;<br>@ " + h.toString() + "H");
  
    </script>
dah tu, save!


Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com

Trip to Cambodia (Part 4)

tyra lee | 01:42 | 0Comments |
Views
sambungan dari trp to cambodia part 3, 

kami pergi ke tempat qurban pertama di Kampung Pray Pis. First time datang sini, aku rasa sebak, penduduk-penduduk dia kalau nak bandingkan dengan Malaysia jauh sangat. honestly lah, aku pernah gelakkan pekerja mak aku pasal pakaian dia. tapi kalau nak bandingkan pakaian pekerja mak aku dengan orang sini, sumpah tak tipu pekerja mak aku tu dah kira taraf 'orang kaya' bagi dorang. 




sampai aja kami kat sana, ktorang disambut dengan air kelapa. sedap air kelapa. aku pulak dah lama tak minum air kelapa.

kat bawah ni, ahli2 yang buat qurban tu. first time aku tengok orang buat qurban betul2 depan mata. dulu masa kecik2 aku pernah mabuk darah then sampai sekarang aku tak berani nak tengok orang buat qurban. tapi time ni aku tak mabuk darah pun. syaf and shahrul ckp cara diorang buat kasar, tak macam kat Malaysia. 

part yang sedih, aku tengok diorang ramai-ramai duduk bawah rumah, tak beralas apa pun, slumber aje. kitorang duduk kat kerusi, teratak yang diorang buat. yang buat aku lagi terasa bila aku tengok makcik2, nenek2 duduk kat bawah, pandang kitorang macam mengharapkan sesuatu. nak aje aku panggil diorang duduk atas, biar aku duduk kat bawah. 

Tapi kebanyakannya aku berdiri je kat belakang sebab aku rasa tak appropriate je nak jalan2 depan diorang. shock pun still rasa. 


masa kitorang bahagikan bantuan pakaian, masing-masing berebut nak dapatkan pakaian. 

kalau lah aku tahu macam ni susahnya diorang, aku punggah banyak2 baju2 aku yang tak pakai kasi dorang. personally aku kasi. (amboi kau.)


kawasan rumah diorang. cantik, kampung betul.

Masing-masing berebut nak dapatkan bantuan duit. setiap orang kitorang kasi 2000 riel. Aku budget2 ade lah dalam rm10 xpun rm5 sorang kan. sebab kasi dua keping 1000 riel kan. pastu diorang siap buat tangan macam india buat tu after dapat duit, cam bersyukur gila. tapi bila aku dah mahir tukar-tukar duit ni, baru aku tahu 1000 riel tu bersamaan dengan 80 sen Malaysia. so kitorang kasi diorang dalam RM1.60 seorang aje! 


ramai je budak budak yang berkaki ayam.



kat belakang tu, ada makcik or pakcik yang sama trip dengan ktorang blanje dorg ice-cream. kira macam orang ice-cream tu kasi je semua kat situ, pastu ktorang bayar . tak sampai beberapa minit dah licin dah dalam tangki dia. tengok la macamana kena serbu kat belakang tu ha.. kalau aku pun nak niaga camtu . tak sampai stgah jam dah licin.. haha

to be continue...
next part, pasal misi kemanusiaan & qurban kat kampung kedua.. 
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers