Followers

Nafas baru

tyra lee | 05:23 | 0Comments |
Views

Hai geng! Alhamdulillah aku still bernafas. 

sekarang aku dah semester ke empat degree . fuh. macam kejap pulak . rasa macam semalam baru masuk degree. 

ape je yang aku nak cerita, secara kasarnya, aku dah pindah rumah , aku dah naik pangkat dalam persatuan aku, pastu lagi... aku dah bertambah berat badan sebanyak 5kg. hahaha (perlu ke?) lecturer pun dah makin kenal aku tapi dengan nama tyra. nama uyu dah selamat dikebumikan. biarlah dalam persatuan lama aja nama tu. 

Tadi AGM marketeers. first meeting tahun 2014. ada video untuk last and very last event. damn seriously air mata keluar. rindunya dekat semua. Ell pun dah letak jawatan. aku hormat keputusan dia but , im gonna miss her. kita dah macam family kan. 

petang tu, jumpa madam shahniza. she's good . sangat2. sometimes rasa macam kakak , sometimes rasa macam mother. :) still ambil berat pasal marketeers walaupun dah letak jawatantapi still mintak update. siap nak tolong dapatkan juri utk next sem punya aktiviti. okay, roughly this semester kita akan buat tiga event . first "save the earth" dekat port dickson yang diketuai oleh Jue, then teambuilding kat JB by alip, pastu program hi-tea by ikin. tu secara kasarnya. 

secara tak kasarnya, tunggu lah kalau aku rajin, aku update. hahaha.  

secara lagi halus dan terperinci, gambar atas tu salah satu gambar kat sungai mekong, vietnam . hoyeah.
www.tips-fb.com

Tutorial | Recent post floating bar widget

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views


Recent posts floating bar  seperti yang korang nampak kat bawah blog ini adalah widget yang sangat menarik. Widget tersebut memaparkan tajuk post terkini yang berefek slider.

steps:

1. Log in dashboard--> Template --> Edit HTML --> Proceed.

2. Seterusnya tick "Expand Widget Templates"

3. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari kod </head>

4. Copy dan paste kod css ini, di atas atau sebelum kod </head> 

<style type='text/css'>
#bd {
float:bottom;
font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;
line-height:1.5;
margin-top:5px;
font-size:12px
}
.text {
color:#98BF2F;
margin-left:8px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter {
font-family:Verdana, Arial;
font-size:11px;
color:#666
}
div#news-1 {
width:960px;
height:24px;
margin-left: -10px;
display:scroll;
position:fixed;
bottom:1px;
border-top:1px solid #CCC;
border-bottom:1px solid #CCC;
background:#000 url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -100px;
clear:both;
overflow:hidden
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_wrapper {
float:left;
width:820px;
height:24px;
line-height:24px;
overflow:hidden;
position:relative
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_item {
width:auto;
height:24px;
padding-left:20px;
display:none;
position:absolute
}
div#news-1 .nowrap {
white-space:nowrap
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_title {
padding-left:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_desc {
padding-right:5px
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface {
float:left;
width:120px;
height:24px;
text-align:right;
line-height:24px;
z-index:1000
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface .text {
float:left;
display:block;
width:auto;
padding-left:5px;
font-weight:700
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface div {
width:30px;
float:right
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.prev,div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
cursor:pointer;
width:13px;
height:24px;
display:block;
background:url(&#39;http://1.bp.blogspot.com/-H-u2nx45PwI/TuJ1Bwv5xDI/AAAAAAAABew/HQHKt-oVd7o/s1600/play.png&#39;) no-repeat 0 50%;
float:left
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.prev {
background-position:-13px 50%
}
div#news-1 a,div#news-1 a:link,div#news-1 a:visited,div#news-1 a:active,div#news-1 a:focus {
color:#FFF
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a.next {
float:right;
background-position:-26px 50%
}
div#news-1 .gk_news_highlighter_interface a:hover.next {
background-position:-39px 50%
}
</style>

5. Then, tekan "Ctrl+F" cari pula kod <div id='content-wrapper'>. 

Bagi blog yang menggunakan template dari template designer, cari kod </footer>


6. Copy dan paste kod HTML dibawah atau selepas kod <div id='content-wrapper'>

 Bagi blog yang guna template dari template designer, paste kod HTML dan Javascript ini kat atas atau sebelum </footer>

<div id='bd'>
<div class='gk_news_highlighter' id='news-1'>
<div class='gk_news_highlighter_interface'>
<span class='text'>HOT NEWS</span>
<div>
<a class='prev' href='#'/>
<a class='next' href='#'/>
</div>
</div>
<div class='gk_news_highlighter_wrapper'>
<script language='JavaScript'>
imgr = new Array();
showRandomImg = false;
aBold = true;
text = &quot;no&quot;;
showPostDate = false;
summaryPost = 200;
summaryFontsize = 12;
summaryColor = &quot;#000&quot;;
icon = &quot; &#187; &quot;;
label = &quot;&quot;;
numposts = 30;
home_page = &quot;http://www.tyralee.my/&quot;;
</script>
<script src='http://yourjavascript.com/11843262101/post-hotnews.js' type='text/javascript'/>
</div>
</div>
</div>
<script src='http://yourjavascript.com/01042612211/mootools.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://javscript-code.googlecode.com/files/engine_compress.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
try {$Gavick;}catch(e){$Gavick = {};};
$Gavick[&quot;gk_news_highlighternews-1&quot;] = {
&quot;animationType&quot; : 3,
&quot;animationSpeed&quot; : 200,
&quot;animationInterval&quot; : 2000,
&quot;animationFun&quot; : Fx.Transitions.linear,
&quot;mouseover&quot; : 1};
</script>

7. tukar yang warna merah dengan url blog korang .
8. Seterusnya klik Preview. kalau kedudukan bar terlalu ke kiri atau ke kanan, korang edit nilai pada kod yang di bold dengan warna biru kat langkah 4.

width:960px; (Panjang bar)
margin-left: -10px; (kalau kedudukan bar terlalu ke kanan, edit nilai -10 kepada 10 dan sebaliknya)

9 . Akhir sekali,kalau korang berpuas hati dengan kedudukan bar tersebut, klik Save.



Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com

Tutorial | simple calender

tyra lee | 06:57 | 0Comments |
Views



Langkah 1
Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya, klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2
Salin kod biru di bawah dan pastekan pada Content HTML/Javascript 

<script language="JavaScript">

var fixd;       
                   
function isGregLeapYear(year) 
{                              
    return year%4 == 0 && year%100 != 0 || year%400 == 0;
}                                       
                                       
function gregToFixed(year, month, day)
{                                   
    var a = Math.floor((year - 1) / 4);
    var b = Math.floor((year - 1) / 100);
    var c = Math.floor((year - 1) / 400);
    var d = Math.floor((367 * month - 362) / 12);
                                      
    if (month <= 2)
        e = 0;   
    else if (month > 2 && isGregLeapYear(year)) 
        e = -1; 
    else    
        e = -2; 
                           
    return 1 - 1 + 365 * (year - 1) + a - b + c + d + e + day;
}    
     
function Hijri(year, month, day) 
{                        
    this.year = year; 
    this.month = month; 
    this.day = day;     
    this.toFixed = hijriToFixed;
    this.toString = hijriToString;
}         
        
function hijriToFixed()
{       
    return this.day + Math.ceil(29.5 * (this.month - 1)) + (this.year - 1) * 354 + 
        Math.floor((3 + 11 * this.year) / 30) + 227014 - 1;
}            
               
function hijriToString()
    var months = new Array("Muharam","Safar","Rabi\'ul Awal","Rabiul Akhir","Jamadil Awal","Jamadil Akhir","Rejab","Sya\'ban","Ramadan","Syawal","Dzulka\'edah","Dzulhijjah");
return this.day + " " + months[this.month - 1]+ " " + this.year; 
}               
                
function fixedToHijri(f) 
{          
var i=new Hijri(1100, 1, 1);
i.year = Math.floor((30 * (f - 227015) + 10646) / 10631);
var i2=new Hijri(i.year, 1, 1);    
var m = Math.ceil((f - 29 - i2.toFixed()) / 29.5) + 1;
i.month = Math.min(m, 12); 
i2.year = i.year;
     i2.month = i.month;  
     i2.day = 1;    
i.day = f - i2.toFixed() + 1; 
return i; 
   
var tod=new Date();
var weekday=new Array("Ahad","Isnin","Selasa","Rabu","Khamis","Jumaat","Sabtu");
var monthname=new Array("Januari","Februari","Mac","April","Mei","Jun","Julai","Ogos","September","Oktober","November","Disember"); 
              
var y = tod.getFullYear();
var m = tod.getMonth();
var d = tod.getDate();
var dow = tod.getDay();
           
document.write(weekday[dow] + " : " + d + " " + monthname[m] + " " + y);
     
m++;   
fixd=gregToFixed(y, m, d);
var h=new Hijri(1421, 11, 28);
h = fixedToHijri(fixd);
document.write(" &nbsp;&nbsp;<br>@ " + h.toString() + "H");
  
    </script>
dah tu, save!


Tyra Lee (Author)
About Guest Author:
Assalamualaikum. I'm the only author for this blog. Cik adik, cik kakak, cik abang tak kan baca je . apa pendapat korang plak? comment la sikit. Dont worry, aku open minded :D.
www.tips-fb.com

Trip to Cambodia (Part 4)

tyra lee | 01:42 | 0Comments |
Views
sambungan dari trp to cambodia part 3, 

kami pergi ke tempat qurban pertama di Kampung Pray Pis. First time datang sini, aku rasa sebak, penduduk-penduduk dia kalau nak bandingkan dengan Malaysia jauh sangat. honestly lah, aku pernah gelakkan pekerja mak aku pasal pakaian dia. tapi kalau nak bandingkan pakaian pekerja mak aku dengan orang sini, sumpah tak tipu pekerja mak aku tu dah kira taraf 'orang kaya' bagi dorang. 




sampai aja kami kat sana, ktorang disambut dengan air kelapa. sedap air kelapa. aku pulak dah lama tak minum air kelapa.

kat bawah ni, ahli2 yang buat qurban tu. first time aku tengok orang buat qurban betul2 depan mata. dulu masa kecik2 aku pernah mabuk darah then sampai sekarang aku tak berani nak tengok orang buat qurban. tapi time ni aku tak mabuk darah pun. syaf and shahrul ckp cara diorang buat kasar, tak macam kat Malaysia. 

part yang sedih, aku tengok diorang ramai-ramai duduk bawah rumah, tak beralas apa pun, slumber aje. kitorang duduk kat kerusi, teratak yang diorang buat. yang buat aku lagi terasa bila aku tengok makcik2, nenek2 duduk kat bawah, pandang kitorang macam mengharapkan sesuatu. nak aje aku panggil diorang duduk atas, biar aku duduk kat bawah. 

Tapi kebanyakannya aku berdiri je kat belakang sebab aku rasa tak appropriate je nak jalan2 depan diorang. shock pun still rasa. 


masa kitorang bahagikan bantuan pakaian, masing-masing berebut nak dapatkan pakaian. 

kalau lah aku tahu macam ni susahnya diorang, aku punggah banyak2 baju2 aku yang tak pakai kasi dorang. personally aku kasi. (amboi kau.)


kawasan rumah diorang. cantik, kampung betul.

Masing-masing berebut nak dapatkan bantuan duit. setiap orang kitorang kasi 2000 riel. Aku budget2 ade lah dalam rm10 xpun rm5 sorang kan. sebab kasi dua keping 1000 riel kan. pastu diorang siap buat tangan macam india buat tu after dapat duit, cam bersyukur gila. tapi bila aku dah mahir tukar-tukar duit ni, baru aku tahu 1000 riel tu bersamaan dengan 80 sen Malaysia. so kitorang kasi diorang dalam RM1.60 seorang aje! 


ramai je budak budak yang berkaki ayam.



kat belakang tu, ada makcik or pakcik yang sama trip dengan ktorang blanje dorg ice-cream. kira macam orang ice-cream tu kasi je semua kat situ, pastu ktorang bayar . tak sampai beberapa minit dah licin dah dalam tangki dia. tengok la macamana kena serbu kat belakang tu ha.. kalau aku pun nak niaga camtu . tak sampai stgah jam dah licin.. haha

to be continue...
next part, pasal misi kemanusiaan & qurban kat kampung kedua.. 
www.tips-fb.com

Marketeers Appreciation Night (9 December 2013)

tyra lee | 00:54 | 0Comments |
Views
post melalui draft lama. haha

Malam dinner yang agak penat. bukan agak je.. sangat penat . since aku dapat satu jawatan baru yang memang cool . Biro Decorasi . dulu pernah dapat jawatan ni masa organize event diploma part three tapi aku bukan ketua. aku just orang bawahan.

Siapa cakap biro decorasi senang wey, susah... susah nak mati.. memula budget ktorang rm100, then kena cut RM50. bila discuss balik dengan Ketua program, aku dapat tambah lagi rm30 . so total rm80 . okay lah kan.

Aku tak banyak ambil gambar deco pasal aku busy gila. then terlupa bawak handphone. pape pun, aku just nak share gambar dinner okay . tema dinner ktorang masquerade. 


kat entrance. pape pun mmg aku suka hotel ni, dia punya hall tu best and cantik.


yang frame tu, aku yang buat. thanks kat aku punya subordinates, si Mai dengan Nabila. good job sebab dapat cari gabus tu. diorang ada buat topeng besar guna gabus tapi tak ada photo la..

The King of the night . abang Syaf kita . 
Mantan Ketua Persatuan Marketeers kita, Shahrul 
orang kuat Marketeers UiTM Segamat tahun 2013, Shahrul, Rashid, Putra, Syaf and Tyra. sumpah suka gambar ni. Lady liked.
my classmate, payal and pamy. payal menyanyi malam ni. sumpah sweet. pamy plak bahagian multimedia. aku salute kerja dia. sangat lah berbakat. aku pulak jadi pelakon time tu. dapat watak perampas. haih, aku yang muka baik nak mati , boleh dapat watak jahat pulak. 
ikin, payal, tyra and pamy. crop gambar ikin and payal, tinggal gambar aku dengan pamy, then post insta, confirm issue. hahaha
with props yang aku buat. banyak woi, ada dalam 50 pieces aku buat, aku ingat senang, penat nak mati, dah la leceh nak gunting2, cellotape bagai, nasib lah exco lain tolong jugak. thanks guys.

with my lady, my classmate, my trip mate, and bagai2 , elena .  
with my junior, wanie . Ya Allah sumpah tinggi, tanak diri sebelah dia, aku rasa rendah diri. aceceh . ahhaha 
ni pulak shahrin, aku punya classmate. sempoi, klaka. gila pun ya jugak. haha
okay, ni pulak time tengah potong2 benda alah tu. tapi aku suka pic ni.. without makeup, 3 minggu berturut2 kekal sebagai DP bbm aku . hahaha
ni gambar after shooting drama . bergambar dengan crew . yang ell tu, datang hantar kek coklat je . acah2 he. hahaha. 
gambar hall before event. seharian ktorang kat hotel tu, turun naik hotel, nak siapkan bagai. 
ha, nampak tak mask tu. macam2 jenis ada. nice jugak la tema ni. 
aku suka pic ni . dari kiri, ika, mel, tyra, madam, jue . aku menang cabutan bertuah. bertuahnya aku. hahah
beautiful . bukan yang depan, yang blakang tu. hahahaha. 
king and queen of the night. no doubt la menang . mmg cantik wey . 
classmate, bukan whole subject, tapi classmate in certain subjects . nice one :)

aku enjoyed . sangat-sangat . rasa berbaloi spend time kat sini . :)
www.tips-fb.com

melepaskan batuk ditangga

tyra lee | 13:07 | 0Comments |
Views
uhuk2... 

hai peeps~ im just feeling uneasy. so its your lucky day to meet me! yay!!

now aku nak melalut. i hope korang tak baca lah . sebab aku rindu sangat dengan one of my best friend, nana. haha damn! taip je nama nana terus berair mata. and i hope dia tak baca jugak sebab nanti aku segan. 


Dulu.. hari-hari aku borak dengan dia. bangun pagi tengok dia, nak tido pun tgk dia. dah macam adik beradik. masuk aje bilik, ada je nak borak, ada je nak share sebab bagi aku dia dunia aku. aku nak share semua kat dia. nak dia tahu pasal aku , nak dia faham aku. dalam masa yang sama aku nak kenal dia, aku nak tahu pasal dia, aku nak dia willingly shared masalah dia kat aku. 

aku sayang sangat dia. time susah, ktorang susah sama-sama. time senang pun sama-sama. part aku demam paling tak lupa. dia jaga baik sangat. sampai tolong lapkan badan aku dengan kain basah. siapkan makanan. no one can replace you nana. 

and until now memang takde sorang pun macam awak nana. awak tahu bila saya sedih, saya happy. our jokes yang hanya kita je faham maksud nya. bahasa2 pelik yang saya ajar awak. miss that moment. i wish you were here. always dengan saya. 

maybe awak rasa saya tak selalu text awak maybe saya dah sambung belajar lupa awak. no i dont. awak pun tahu saya sangat cerewet dengan kawan kan. maksud saya, saya tak share something dengan orang yang sembarangan. until now saya still tak jumpa orang yang sy boleh percaya. yang saya akan cari dia untuk share ape2 macam awk. 

saya boleh je text awak tapi saya tanak bebankan awak dengan share life saya kat sini. lagipun awk tak kenal orang2 sekeliling saya.  saya harap saya boleh jumpa sorang kawan yang macam awak. cukuplah sorang kawan untuk degree yang boleh teman saya. 

yang boleh layan kebodohan saya ni. yang boleh tahan kegilaan saya ni. yang boleh faham bahasa saya, yang boleh gelak dengan lawak saya, yang boleh bahan saya, and yang boleh buat hidup saya happy. saya sangat tak happy sekarang. rasa tanak balik rumah sebab dekat rumah saya takda kawan macam awak. 

to be conclude, diploma life waktu yang banyak untuk saya enjoy, gelak2. waktu degree adalah waktu yang paling banyak saya menangis. i just need you nana. 


www.tips-fb.com

Siput Sedut

tyra lee | 08:52 | 0Comments |
Views
Hello geng!

ha... harini aku nak share geng coklat cake. Haiqal , Abu , n aku. ececeh.. 

 macamane nama ni jadi? korang pun tahu kan haritu lagu yang jadi trending "coklat kek~ coklat kek~"
time aku tengah study kat library dengan dorg..
 sambil-sambil tu si haiqal nyanyi lagu tu.. aku pun join la sekali nyanyi pasal haritu masa wedding akak aku, abang aku ade nyanyi.. padahal aku dengar pun tak lagi lagu tu.  Time aku nyanyi tu, aku tak perasan yang terkuat suara sampai haiqal gelak2 tegur aku nyanyi kuat.. library kot.. semua orang diam.. haha
Esoknya time ktorang balik tu, haiqal singgah Petronas, nak isi minyak.. tetibe dia beli kek coklat jenama 'anis' . sambil dia bawak nak masuk kereta tu, dia nyanyi lagi "coklat kek.. coklat kek" ktorang pun join la nyanyi sekali.. dia cakap, kek tu paling sedap.. aku yang tak gemar coklat pun terpaksa mengaku yang mmg sedap. 

sumpah best lepak and study dengan dorg. 

yang tak tahan, siap ade group utk geng coklat cake.. and abu letak gambar ktorang bertiga as DP dia.. haha.. tak tahu patut terharu ke tak.. patut lah kot.. haha

p/s: okay, jangan marah ae tajuk tak kena jalan cerita.. its so me~~~ adios!

www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers