Followers

Trip to Cambodia (Part 2)

tyra lee | 20:46 | 2Comments |
Views
Sambungan dari part 1

Petang tu ktorang keluar pergi makan. sebelum tu, kitorang tukar duit dollar dulu. Tapi ada certain2 kedai boleh pakai RM . Tapi mostly
kat sini pakai dollar dengan riel. tapi ktorang tukar dollar, lagi senang. 

1 USD = RM3.25

harga depends on kedai yang korang pergi lah. cam second kedai aku dapat

1 USD = RM3.20

kalau riel pulak, 

1 USD = 4000 Riel
1000 Riel = 80 sen malaysia

murah duit dorg. kalau korang tengok gambar bawah ni, nilai ringgit yang sama, RM300 tapi bezanya aku punya tukar kepada Dollar, lecturer aku pulak tukar pada riel.  gila berbeza.. aku dapat 4 keping ke 6 keping tah tak ingat tapi lecturer aku dpt berkeping2.. haa
Kalau nak acah-acah kaya boleh la tukar riel. boleh la merasa gambar bawah ni..haha . kat bawah ni sebahagian duit derma. yelah , yang kitorang duk collect haritu kat UiTM. 


Memula sampai, acah-acah tengok peta. satu hapa pun tak tahu nak kemana. just stick to plan je. haha . lagi pun kitorang punya schedule memang dah menarik tertarik kau memang da boom! :D
hotel ni cantik. aku suka. kat bawah ni gambar2 menunggu semua ahli. macam-macam gaya ada. 
big brother, Putra.. mentang-mentang ada wifi-katanya.. haha
Alip. bagus budak ni... aku rasa aku kat sana, 
dia jaga aku.. haha
ni pulak priss, sal dengan aizad. kitorang kat hotel je boleh whatsapp, bbm or whatsoeva sebab kat luar line tak boleh pakai. haih.. tapi bagi aku kat sini bagus sebab semua kedai makan yang ktorang makan, dia memang provide kan wifi. kira kat sini wifi bagus lah. laju plak tu. ell siap boleh download lagu.. banyak pulak tu..

yang ni pulak uyu, tyra. kalau kau tak kenal, tak rock bebeh..
kat belakang tu KFC. memang halal sebab lecturer aku cakap, owner dia Malaysian. 
Ni ieka . roomate aku. kat sini baru rapat2. before ni tak lah sangat. ni la salah satu sebab apsal aku suka aktiviti macam ni. 
Ni sal, atau nama dia Selawa Gilang . orang sarawak. cantik dia ni tapi haritu ada kemalangan jadi kat dia. nanti aku ceritakan. panjang lagi perjalanan cerita aku ni. haha

okay, pastu kitorang gerak dengan tuktuk pegi kedai makan. ramai2 naik tuktuk . tuk2 lain dalam 4 orang je. tapi tuk2 aku 5 orang. aku, ell, putra, naim dengan syawal. sempit sikit tapi bestt... havoc! silap aku tak ambil gambar banyak.. ada dalam camera ell..
Dalam gambar, naim, putra, aku and ell.
not in picture, shawal..
okay kat atas ni syawal. nice kan. haha memula aku ingat dia lecturer. rupanya student jugak.. tapi dia sorang je finance dalam group ktorang. yang lain semua marketing. 
yang ni, mat salleh yang tetiba tegur ktorang kat trafic light. dia cakap dia pernah duduk malaysia. nice gak la. 
Ni pemandangan kat sana. aku rasa pengankutan utama diorang motor lah. macam tuktuk pun banyak. 
Pastu kalau kat Malaysia, biasa kereta jem kan, moto siap boleh cilok2 lagi. kat sini tak, moto yang jem. siap ada polis jaga lagi. kereta bebas je. 
Udara kat sini agak kotor, sebab aku tengok bandar dia pun kotor sikit cam takde majlis perbandaran. aku ada amik gambar tapi entah kemana. kebanyakan kat sana aku tengok pakai mask, helmet full face. so kalau korang ni jenis alah-alahan bagai, aku nasihatkan bawak mask ya.
Kat sini jugak aku salute rider-rider diorang. siap boleh cilok2 lagi. rapat gila antara kereta, antara tuktuk. tapi boleh mencilok. kalau kat malaysia tu memang makan kaki lah jawab dia.
Kalau tengah-tengah bandar ke, kat mana mana korang pergilah, hon tu mainan diorang aje. jalan sikit hon, nak gerak hon, nak cilok hon, memula aku cam shock jugak lah. rasa macam buat salah kena hon pun ada. tapi tak.. kat sini hon tu cam bagi signal utk kita lah. haha. gambar atas ni nampak tak tengah2 bandar, diorang boleh rocket tiga or empat. kat bandar okay. 
ni tuktuk lagi. nampak aje camni. time hujan , dia ada canvas and fully cover takut penumpang basah. 
Kat Malaysia hado? takdo kan...
ni rider terbaik kat Phnom Penh. haha. ni naim.. sumpah klaka gambar ni.. rempit woi.. haha
 
Ell, aku and naim . lebih kurang camni lah kitorang bersempit. haha
Susah nak bawak.. kena pandai balance..
Syawal dengan muka bahagia sampai kat kedai makan. haha
Okay dah penat main, akhirnya sampai jugak kat kedai makan.. nama kedai ni Mekong Cafe. guess what, kedai ni ada wifi! haha
Cakap aje ade wifi, terus memasing keluarkan phone. update lah memacam. aku layan insta aje. sebab tak ada fb dalam phone, saja malas.
Ni menu dia. kalau korang boleh baca lah kan. haha
Dia ada dua kalau tak salah. sebab meja sebelah aku ni dapat kuah tomyam. yang meja aku, dapat kuah putih. 
Dalam tu ada ikan. rasa dia unik la. pastu yang warna putih tu best.. bertambah tambah kat meja kitorang. haha
Aku tak tahu function telur tu, sebab kat meja aku takde yang tu. 
dah siap makan tu, kitorang pergi central market. barang-barang yang banyak giler, biasanya dorg dari silk la.
 Central Market ni besar jugak lah. dari barang basah sampai lah barang kering. eh, ade ke barang kering. haha
 Alip and Rashid. kitorang tengah tunggu semua tuktuk sampai. time ni ada masalah sikit dengan tuktuk. kitorang dah bayar, dia cakap belum bayar. 
Contoh barang2 yang dia jual. harga boleh kurang sampai separuh harga yang dia offer. pernah aku beli , dari harga 5 dollar (RM16) dapat 2 dollar (RM6.40) . mana tak gila weh. 
tengok kat belakang tu. bertingkek tingkek . 
hasil shopping aku tak boleh tunjuk lagi sebab ada hadiah utk mummy, daddy, kakak, angah, aji, ksue and afiq. haha

Balik tu, penat gila kot. 
sampai tak keluar dinner pun, diorang je bawak balk KFC untuk aku.
After makan, tidur balik. haha

to be continue..
next part pasal melawat masjid kat batu lapan.

www.tips-fb.com

2 00 org doakan tyra sihat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers