Followers

Tutorial | Membuat Search Engine pada Blog

tyra lee | 02:11 | 0Comments |
Views
Lama tak buat tutorial , meh nak buat 1 harini . senang je nak buat tutorial ni . 



Function kotak search engine atau carian ini memudahkan kerja pencarian bahan dalam blog korang. Senang gila . contoh kalau korang type keywords apa-apa then dia akan keluar entry-entry yang berkenaan dengan keywords yang korang type tu . contoh , korang type "ikan" dalam blog aku, mesti keluar entry yang berkaitan ikan akan keluar . 

cara-cara nak pasang search engine dalam blog adalah :

1. Sign in blogger > design > Add gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<form action="http://hijaulembut.blogspot.com/search" method="get"> <input class="textinput" name="q" size="30" type="text"/> <input value="search" class="buttonsubmit" name="submit" type="submit"/></form> 

3. Korang kenalah tukar link di atas terlebih dahulu..kang benda dalam blog aku plak yang keluar  
Manakala 30 tu saiz yang korang rasa nak ubah...
4. Dah ubah semua itu, silalah SAVE.


Dah save tu dan rasa suka tutorial ni..silalah LIKE,,baru berkat. muahaha..

klau xjadi, comment kat bawah :P






www.tips-fb.com

0 00 org doakan tyra sihat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers