Followers

Tutorial | Recent Post dengan Thumbnail Widget

tyra lee | 02:26 | 2Comments |
Views
Sebelum ni aku ada ajar cara buat Recent Comment with avatar kan? Klik Sini utk ke entry .
Kali ni aku nak ajar buat Recent Post with Thumbnail pulak . 

cth:


Recent post ni penting jugak sebenarnya . aku pun baru taw. haha . sebab kadang2 orang masuk blog kita dari segmen je kan . bukan dari home . so, dengan widget ni, senang la bagi pelawat2 nak tengok post kita yang terbaru . 

Steps:
 1. Sign in blogger > More option > layout Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();

imgr[0] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";
imgr[1] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";
imgr[2] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";
imgr[3] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";
imgr[4] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";showRandomImg = true;
boxwidth = 250;
cellspacing = 8;
borderColor = "#FFFF99";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 40;
thumbheight = 40;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "http://hijaulembut.blogspot.com/";
</script>
<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/recentpostthumnail.js" type="text/javascript"></script>

3. save and preview .

Note :
boxwidth - lebar widget korang
cellspacing - jarak antara cell (yang aku bagi dah ok)
borderColor - Warna background (untuk melihat senarai kod warna, RUJUK SINI)
thumbwidth & thumbheight - lebar dan tinggi thumbnail (yang aku bagi dah ok)
fntsize - Size untuk tajuk
acolor - Warna tajuk.untuk melihat senarai kod warna, RUJUK SINI)
aBold - Nak tajuk "Bold" atau tak (true or false)
numposts - Bilangan recent post yang korang nak letak
home_page : http://hijaulembut.blogspot.com/ (Gantikal hijaulembut dengan url blog korang).
www.tips-fb.com

2 00 org doakan tyra sihat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers