Followers

Kitab daddy | Anak yang tak kenang jasa bapa !

tyra lee | 01:02 | 3Comments |
Views
tumblr_m65vvkUrxM1qg39ewo1_500.gif (499×340)
Tersebut lah kisah . daddy cerita bukan untuk menyakitkan hati sapa-sapa pun sebab ni kisah benar. just untuk renungan bersama . cerita ni daddy cerita sempena hari bapa haritu . tapi ni dah lewat sangat-sangat dah ni . tapi, tak pe lah kan . sorry daddy .

cerita ni pasal keluarga Pakcik Ali (bukan nama betul) . dia kerja cam niaga sate ikan. alah, guna beca camtu . dia ada 3 orang anak . Isteri pakcik ali ni berniaga . berniaga kecik2 cam kuih2 camtu lah . lepas tu, Isteri pakcik Ali ni, buat pinjaman Mara . untuk besarkan bisness dia . tak ingat lah berapa ribu kan . okay, aku bagi contoh dalam rm20 ribu lah . eh, tak mahal ke? ke murah . entah la . aku tak ingat, daddy cakap .

images (275×183)

masa lulus pinjaman tu, anak last pakcik Ali ni baru lepas habis SPM . Pakcik Ali suruh anak dia kerja . tapi, isteri pakcik Ali tak bagi . dia suruh duduk rumah aje . yelah . duit hutang dah banyak kan.. separuh duit tu, diorang guna untuk renovate rumah. then, hari2 isteri Pakcik Ali ni bagi rm20 sehari kat anak dia ni . kononnye taknak anak dia ni bercampur dengan budak budak nakal .

Pakcik Ali pun  dah tak berniaga sate ikan dah . sebab dia tiba-tiba mengidap penyakit kulit . tak sedap pulak nak meniaga kalau orang nampak keadaan kulit dia macam tu . dia pun apply lah kerja security guard kat sekolah . sejak beberapa malam, daddy dapat tahu dari kawan-kawan, yang Pakcik Ali ni tak balik rumah . tido kat mana2 je . then, dapat tahu yang anak dia ni dah jadi gila ! nak bunuh Pakcik Ali.


Anak pakcik Ali ni sebenarnya dah jadi penagih dadah. dia mintak duit dengan mak dia. tapi kalau bukit pun, ditarah hari-hari, surut jugak . ni kan pulak duit yang macam air tu . bila mak dia tak bagi , dia ugut Pakcik Ali . sebab nak duit rm30 sehari . tahu ajelah, gaji security guard , rm berapa sangat lah kan . nak dijadikan kisah,  bila duit dah tak ada, dia guna motor beca pakcik Ali then pergi mencuri besi kat area perumahan .

ada lah penduduk yang ternampak . then call polis . bila polis kejar, dia tinggal kan beca - lari . Pakcik Ali nak pergi kerja, dah tak boleh sebab takde transport . motor tu dah ada kat balai polis . Pakcik Ali cuba nak discuss dengan polis sebab tu je harta yang dia ada . tapi, silap dia jugak sebab letak nama beca tu atas nama anak dia . kalau nak beca tu .. kena bawak pemilik asal beca tu . kesian pakcik Ali.. sekarang ni, aku pun dah tak tahu macamane keadaan pakcik Ali ni...

Moral of the story.. jangan manjakan anak korang dengan duit . then, kita sebagai anak.. tolong.. tolong.. dan tolong hormat ibu bapa korang . takde diorang, takde lah kita sekarang .

www.tips-fb.com

3 00 org doakan tyra sihat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

saya sayang awak

Daisypath Anniversary tickers